Auto's

Kindergordel SmartKidBelt beschermt je kind niet (en is zelfs gevaarlijk)

Deel op

“Laat je niet verleiden tot de aankoop van een Smart kid Belt, deze is immers onveilig voor jouw kind”, waarschuwt de Consumentenbond op haar website. De Nederlandse consumentenorganisatie eist een verkoopverbod op de gevaarlijke kindergordels.

De Smart kid Belt zou volgens zijn bedenkers een handige tool zijn om kinderen veilig te vervoeren in de auto. De veiligheidsgordel zou zich vlot aanpassen aan de borstkas van jouw kind, hij is snel en eenvoudig te monteren en bovendien past hij in elk automodel. Op de website van SmartKidBelt pakt de producent zelfs uit met “geweldige crashtestresultaten”. Maar niets is minder waar.

Smart Kid Belt vervangt geen kinderzitje

De Smart Kid Belt is een “clip” die het heup- en diagonale deel van de gewone autogordel vastknelt opdat hij beter zou passen voor kinderen met een lichaamsgewicht tussen 15 kg en 36 kg. Dit systeem zou het gebruik van een kinderzitje volledig vervangen. De Consumentenbond liet daarom eveneens een crashtest uitvoeren. Uit die test blijkt echter dat het systeem ernstige tekortkomingen vertoont.

Bij een frontale botsing houdt de Smart Kid Belt het schouderdeel van de gordel niet laag. Zo grijpt de gordel naar de hals van het kind. Het heupdeel trekt bij een aanrijding bovendien omhoog, waardoor de gordel stevig op de buik drukt en een belasting op de ingewanden veroorzaakt. Een kind kan op deze manier (zeer) ernstig gewond raken. De Smart Kid Belt is dus niet veiliger dan je kind vervoeren met een normale autogordel (zonder kinderzitje).

Fabrikanten kiezen zelf een keuringsinstantie

Het gebruik van de Smart Kid Belt is goedgekeurd in Polen, waar de regels flexibeler worden geïnterpreteerd dan in andere Europese landen. Hierdoor mag de kindergordel overal in Europa worden verkocht.

Gelukkig wordt de Smart Kid Belt vandaag niet sterk gepromoot in België en ook de grote Nederlandse online webshop Bol.com heeft het artikel intussen offline gehaald. Daarentegen is het gevaarte wel nog online verkrijgbaar op Amazon.nl.

Gebruik altijd een kinderzitje

Leo Muyshondt, Expert mobiliteit bij Test Aankoop, adviseert om steeds een geschikt kinderzitje te gebruiken, aangepast aan de leeftijd en grootte van je kind. In onze koopwijzer Kinderzitjes vind je voor elke leeftijd de beste zitjes. Kinderzitjes zijn verplicht voor kinderen met een lengte tot 1.35m, maar ook daarna blijven ze beter beschermen dan autogordels. “Gebruik nooit systemen die de normale werking van een autogordel beïnvloeden, want ze werken niet en brengen in het slechtste geval extra letsels toe bij een gebeurlijk ongeval. De kindergordel SmartKidBelt is dan ook af te raden!”

Andere accessoires voor kinderzitjes op de e-commercemarkt die je beter negeert, vind je hier.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...