Auto's

Kies voor een zomerband die goed remt

Deel op

De remafstand van je banden is cruciaal, net zoals de grip op de weg. Beide aspecten zijn afhankelijk van de mix van rubber die de bandenfabrikant gebruikt.

Een band die van 80 km per uur remt tot stilstand in 33 meter, en eentje die daar 41 meter voor nodig heeft: onze meest recente test van zomerbanden legde weer aanzienlijke verschillen bloot. Maar waaraan zijn die te wijten?

Levensduur versus grip op de weg

Hoe goed een band op alle vlakken presteert, is het gevolg van een evenwicht dat door de fabrikant wordt gezocht als hij het rubber voor die band samenstelt. “Het is zoeken naar een erg fragiele balans tussen enerzijds voldoende hardheid, zodat de band lang meegaat, en anderzijds toch voldoende soepelheid zodat hij goed op de weg ligt, voldoende grip heeft en goed remt”, zegt onze mobiliteitsexpert Steve Mestdagh.

“Kiest de fabrikant ervoor om net iets meer in te zetten op de hardheid van de band, en dus op een langere levensduur, dan heeft dat meteen onvermijdelijk gevolgen voor hoe de band op de weg ligt. Daarom is het zo moeilijk om een band te vinden die goed rijdt en remt, maar die ook lang meegaat.”

Veiligheid primeert

Als je de afweging moet maken, dan is het altijd de veiligheid die moet primeren, vindt Mestdagh. “Als je met het ene set banden tot een kwart beter kunt remmen dan met het andere set, dan lijkt de keuze snel gemaakt”. Bovendien is er niet alleen het remmen. “Ook de grip op het wegdek, bij droog weer maar zeker ook bij regen, en het weggedrag bij aquaplaning zijn sterk afhankelijk van de rubbermix en zijn cruciaal voor je veiligheid.”

Ben je op zoek naar een passend set zomerbanden voor op je wagen. Bekijk dan hier onze meest recente testresultaten.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...