Auto's

“Impact op tweede voertuig bij crash moet kleiner”

Deel op

Uit de laatste crash test van Euro NCAP blijkt dat verschillende modellen niet goed scoren wat betreft de impact op een tweede voertuig dat betrokken is bij een ongeval. Zowel technologie als design moeten soelaas bieden.

Euro NCAP heeft opnieuw enkele nieuwe wagens aan een crash test onderworpen. De resultaten daarvan waren doorgaans goed, maar toch blijkt dat er een aspect bijkomende aandacht verdient: de schade die wordt toegebracht aan een ander voertuig dat betrokken is bij een ongeval.

Grote wagens, grote impact

SUV’s zijn al een hele tijd erg populair, en de laatste jaren kennen ook pick-ups een toenemend succes, mede doordat je er geen belasting op inverkeerstelling en slechts een beperkte verkeersbelasting voor moet betalen. Ze zijn ook populair omwille van de veiligheid die ze bieden aan de inzittenden, wat ook blijkt uit onze tests.

Maar doordat deze wagens zo groot en zwaar zijn, kunnen ze een grotere impact hebben op andere weggebruikers. Als ze een zwakke weggebruiker aanrijden, zal de kans op lichamelijke schade of erger een stuk groter zijn. Bij een botsing met een ander voertuig zal dit tweede voertuig vaak meer schade ondervinden.

Design van modellen aanpassen

Het feit dat er bij het ontwerp van een wagen zo weinig aandacht is voor de impact op een ander voertuig, is een aspect dat weinig aandacht krijgt. “Toch bestaat dit probleem al jaren”, zegt Michiel Van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP, “Sinds dit jaar bevat onze crash test een frontale crash waaruit die impact kan worden afgemeten. Een model dat hier slecht op scoort, kan hier nu dus ook voor worden afgestraft.” Van Ratingen hoopt dat dit in de toekomst zal leiden tot designs die meer rekening houden met de gevolgen voor een ander voertuig.

Lees hier meer over de meest recente crashtests van Euro NCAP.

Voor de gedetailleerde resultaten kun je terecht op de website van Euro NCAP.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...