Auto's

Elektrische auto en auto op waterstof krijgen (voorlopig) vijf sterren op milieurapport

Deel op

De Volkwagen ID.3 en de Hyundai Nexo kregen de hoogste score van Green NCAP, het testprogramma dat de milieu-impact van wagens meet. Maar of dat in de toekomst ook nog zo zal zijn, staat lang niet vast.

Het Green NCAP-testprogramma helpt je om een auto te kiezen met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Het programma heeft opnieuw 25 recente wagens getest, waaronder een elektrische auto en een auto op waterstof.

Emissievrij, ook aan de bron?

Green NCAP geeft een score van een tot vijf sterren op basis van de uitstoot die de wagen produceert. Op basis daarvan krijgt elke elektrische wagen en ook een wagen op waterstof de score van vijf sterren, aangezien zij onderweg emissievrij zijn.

Maar daarmee is niet alles gezegd, weet ook onze mobiliteitsexpert Steve Mestdagh. “De echte uitstoot van een auto die met elektriciteit werkt, wordt natuurlijk bepaald door de manier waarop die elektriciteit wordt opgewekt. Is dat door een kool- of gascentrale, dan is dat een heel ander verhaal dan wanneer dit gebeurt door zonnepanelen of windmolens.”

In de toekomst zal hiermee rekening worden gehouden. “Green NCAP zal de analyse maken hoe milieuvriendelijk de technologie is die aan de bron van de elektriciteit ligt, “from well to wheel” heet dat dan.” Als de stroom, zowel voor de productie als voor de aandrijving, op een minder “groene” manier is geproduceerd, zal dit onvermijdelijk resulteren in minder goede scores.

Wisselvallige scores bij plug-in hybrides

Green NCAP heeft ook een aantal plug-in hybrides op de testbank gelegd. Die scoren vrij wisselvallig. De Toyota Prius en Kia Niro doen het vrij goed, met respectievelijk 4 en 3,5 sterren op 5. Maar de Mitsubishi Outlander, een plug- in SUV, behaalt slechts 2 sterren, en scoort daarmee niet beter dan de doorsnee geteste diesel- of benzinewagen.

Benieuwd naar alle scores? Je kunt ze hier raadplegen.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...