Auto's

Elektrisch rijden de goedkoopste keuze vanaf 2025, soms al vroeger

Deel op

Elektrisch rijden wordt voor alle wagentypes de voordeligste optie vanaf 2025. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek waarin we de totaalkost van de verschillende motortypes berekenden voor aankopen van 2020 tot 2030.

Elektrisch rijden wordt vaak afgedaan als te duur, en dan wordt gewezen naar de hoge aankoopprijzen van e-wagens. Maar om te weten wat elektrisch rijden werkelijk kost, moet je verder kijken dan de eenmalige aanschafprijs.

Het volledige kostenplaatje van een auto

In samenwerking met het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) berekenden we de totaalkost, ook aangeduid met de term Total Cost of Ownership (TCO), voor verschillende motorisaties: ben¬zine, diesel, klassieke en oplaadbare hybride, 100 % elektrisch en waterstof.

We legden alle kosten in de weegschaal, dus naast de eenmalige aankoopsom ook de prijzen aan de pomp of de laadpaal, taksen en belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten, en tot slot de herverkoopwaarde. Rekening houdend met de te verwachten prijsevolutie van brandstoffen, elektriciteit en batterijen, konden we becijferen hoeveel de verschillende motortypes je over een gebruiksperiode van 16 jaar kosten, bij aankoop van nu tot in 2030.

Hogere aankoopprijs, lagere gebruikskosten

Het totale kostenplaatje over de hele levensduur oogt nu nog het gunstigst voor benzines en diesels, maar het kantelmoment waarop de overstap naar elektrisch rijden financieel interessanter wordt dan op brandstof, komt steeds dichterbij, Dat komt vooral door de lagere gebruikskosten. Opladen is goedkoper dan benzine of diesel tanken, zeker als je het thuis kunt doen tijdens de daluren. Met andere woorden, hoe meer kilometers je elektrisch rijdt, hoe goedkoper het wordt t.o.v. rijden op brandstof. Je hebt minder onderhoudskosten en betaalt weinig of geen belasting op inverkeerstelling of jaarlijkse verkeersbelasting. Ook de herverkoopwaarde neemt op termijn toe door de lange levensduur van de batterijen en de stijgende vraag naar elektrische occasies. Daarnaast gaan de aankoopprijzen ook in dalende lijn als gevolg van de afnemende batterijprijzen en de productie op grotere schaal.

Elektrisch rijden vanaf 2025 altijd het voordeligst

Door de lagere gebruikskosten zal een e-auto je globaal bekeken na verloop van jaren minder kosten dan een conventionele wagen. Bij aankoop van een middelgrote gezinswagen doe je volgens onze prognose al vanaf 2022 profijt door voor de elektrische versie te kiezen. Voor een kleine stadswagen wordt dat vanaf 2023 de goedkoopste optie, voor een grote wagen of SUV het ergens tussen 2025 en 2026.

Binnenkort goede zaken te doen met elektrische occasies

Ook de occasiemarkt oogt veelbelovend voor elektrische auto's. Kleine of middelgrote modellen van nu zullen tweede- en derdehands altijd een betere deal zijn dan vergelijkbare benzine- of dieseloccasies. Op termijn wordt het ook zeer interessant om grote e-wagens, bijvoorbeeld bedrijfswagens die traditioneel afgeschreven worden op 4 jaar, tweede- of derdehands te kopen.

Hybride enkel voordelig in elektrische rijmodus

Hybrides en dan vooral plug-inhybrides worden gezien als overgangsoplossing, maar zijn niet altijd zo profijtig als je zou denken. Een gewone, niet-oplaadbare hybride kan in maximaal 25 km in e-modus doen. Je kunt enkel op korte trajecten een besparen op je brandstofuitgaven.

Een plug-inhybrides kan per laadbeurt ongeveer 50 km elektrisch rijden. Om er maximaal financieel voordeel uit te halen moet je hem zo vaak mogelijk aan goedkoop tarief opladen en er constant in elektrische modus mee rijden. Zoniet ben je op het eind van de rit duurder af dan met een benzine of diesel. Door de dubbele aandrijving is een plug-in immers honderden kilo's zwaarder, waardoor hij in brandstofmodus extra veel verbruikt.

Ideaal als firmawagen als je overal kunt opladen

Meer en meer bedrijven elektrificeren hun vloot. Als je over gratis laadmogelijkheid beschikt thuis, op kantoor en op verplaatsing, is een elektrische firmawagen een uitstekende keuze. Milieuvriendelijk, en je vergroot er na vier jaar ook het tweedehandsaanbod mee, waardoor meer elektrische wagens hun weg naar de consument zullen vinden.

Als thuisopladen mogelijk is, loont het zeker om de overstap naar elektrisch rijden te overwegen. Neem een kijkje in onze onlinekoopwijzer om een e-auto op jouw maat en in jouw budget te vinden. Voor de meest zuinige auto's, op basis van het reële verbruik ingegeven door echte chauffeurs, kun je ook terecht op het platform MILE21.

Wil je meer lezen over de totaalkost van elektrisch rijden t.o.v. benzine, diesel of hybride? Dan kun je terecht in ons dossier.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...