Auto's

Elektrisch rijden de goedkoopste keuze vanaf 2025, soms al vroeger

Deel op

Elektrisch rijden wordt voor alle wagentypes de voordeligste optie vanaf 2025. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek waarin we de totaalkost van de verschillende motortypes berekenden voor aankopen van 2020 tot 2030.

Elektrisch rijden wordt vaak afgedaan als te duur, en dan wordt gewezen naar de hoge aankoopprijzen van e-wagens. Maar om te weten wat elektrisch rijden werkelijk kost, moet je verder kijken dan de eenmalige aanschafprijs.

Het volledige kostenplaatje van een auto

In samenwerking met het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) berekenden we de totaalkost, ook aangeduid met de term Total Cost of Ownership (TCO), voor verschillende motorisaties: ben¬zine, diesel, klassieke en oplaadbare hybride, 100 % elektrisch en waterstof.

We legden alle kosten in de weegschaal, dus naast de eenmalige aankoopsom ook de prijzen aan de pomp of de laadpaal, taksen en belastingen, verzekeringen en onderhoudskosten, en tot slot de herverkoopwaarde. Rekening houdend met de te verwachten prijsevolutie van brandstoffen, elektriciteit en batterijen, konden we becijferen hoeveel de verschillende motortypes je over een gebruiksperiode van 16 jaar kosten, bij aankoop van nu tot in 2030.

Hogere aankoopprijs, lagere gebruikskosten

Het totale kostenplaatje over de hele levensduur oogt nu nog het gunstigst voor benzines en diesels, maar het kantelmoment waarop de overstap naar elektrisch rijden financieel interessanter wordt dan op brandstof, komt steeds dichterbij. Dat komt vooral door de lagere gebruikskosten. Opladen is goedkoper dan benzine of diesel tanken, zeker als je het...

Deze artikels zijn enkel voor Mobiguide leden

Meld je nu aan om toegang te hebben. Het is eenvoudig en gratis. Ben je reeds aangemeld, check dan je mailbox en bevestig je aanmelding.

Inschrijven

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...