Auto's

Een stockwagen kopen? Een echte buitenkans, vooral op dit moment!

Deel op

Als gevolg van de lockdown is de automarkt dit voorjaar ingestort. Concessiehouders beschikken plots over grote voorraden onverkochte wagens waardoor de kortingen op deze voertuigen nog hoger zijn dan gewoonlijk.

In de eerste helft van dit jaar werden in België 216 605 nieuwe auto’s ingeschreven, in tegenstelling tot 310 188 in de eerste zes maanden van 2019. Dat is een daling van ongeveer 30 %. In juni stegen de cijfers opnieuw waardoor de dalende trend (gedeeltelijk) kon worden teruggeschroefd. Maar is dit nu een eenmalige wending of een echte tendens? Er blijven veel onzekerheden bestaan: zullen onze mobiliteitsgewoonten op lange termijn veranderen ten koste van de personenwagen? Heeft de Belg nog de financiële draagkracht om te investeren in een voertuig? Enzovoort.

In ieder geval heeft de recente ineenstorting van de markt geleid tot een opeenstapeling van voorraden. En deze voorraden moeten door de verkopers zeker nog worden verkocht. Stockwagens, die gewoonlijk worden aangeboden tegen verminderde prijzen (in vergelijking met de catalogusprijs), waren en zijn daarom onderhevig aan extra kortingen. En dat is goed nieuws voor de consument, althans voor wie geen al te gedetailleerd model met veel opties wil kiezen.

Nog een goede slag slaan

Sommige promoacties op stockwagens waren eind juni of eind juli reeds afgelopen. Maar andere zijn nog steeds bezig. Begin augustus werden op internet bijvoorbeeld een korting aangeboden van € 11 930 op een Alfa Romeo Stelvio stockwagen, stockpremies van ongeveer € 3 000 op een Peugeot 308 of een Renault Clio, een voordeel van € 1 500 tot € 3 000 op een Mercedes C-klasse, een stockbonus van € 800 voor een Opel Astra, ...

Ontdek jouw voordeel op websites speciaal voor stockwagens binnen de verschillende merken. Daarbij geldt als algemene regel: hoe nieuwer het model en hoe kwalitatiever het merk, hoe lager de kortingen. Dan hoef je alleen nog maar naar de concessiehouder te gaan van de door jou gekozen wagen, het contract te ondertekenen, te betalen en achter het stuur plaats te nemen.

De 3 klassieke voordelen van een stockvoertuig

  1. Geen lange levertijden. Voor een voertuig op maat kan de productietijd soms tot 6 maanden in beslag nemen, afhankelijk van de gekozen configuratie. In tegenstelling tot een stockwagen, waar je vrijwel onmiddellijk na aankoop kan plaatsnemen achter het stuur aangezien je stockauto direct leverbaar is.
  2. Alle kwaliteiten van een nieuwe auto. Wat is het verschil met een aankoop uit een catalogus? Een stockauto is al op voorhand geproduceerd, terwijl een wagen op bestelling wordt gemaakt in de fabriek op basis van jouw persoonlijke voorkeuren (motor, kleur, opties, ...).
  3. Voordelige kortingen. Als je kiest voor een stockwagen, profiteer je altijd van lagere prijzen dan een auto op bestelling, omdat het in het belang is van elke verdeler om zijn voorraden tijdig te verkopen.

Heb je liever een tweedehandswagen? Bekijk dan onze koopwijzer tweedehandsauto’s.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...