Auto's

Nog een jaar tot Dieselgate-proces in België, maar er is goed nieuws vanuit Spanje

Deel op

Het duurt nog zeker een jaar voordat Volkswagen in België voor de rechter moet verschijnen in het Dieselgate-proces. Maar in Spanje is de autobouwer intussen veroordeeld. Eerder gebeurde dit al in Duitsland.

14 en 15 februari 2022. Dat is de datum die in het rood omlijnd is in de agenda van heel van Volkswagen-klanten. Dan start immers de rechtszaak tegen VW in het kader van het Dieselgate-schandaal, die we met onze collectieve actie hebben aangespannen. In andere landen is zo'n rechtszaak er al geweest

Goed nieuws uit Spanje

In Spanje heeft een rechtbank Volkswagen schuldig bevonden aan het gebruik van gemanipuleerde software, kortweg “sjoemelsoftware”. VW moet elke benadeelde gebruiker in Spanje een som van € 3 000 betalen, goed voor een totaalbedrag van € 16 332 000. Het hoge bedrag lijkt gerechtvaardigd, gezien Volkswagen er ook in Spanje voor koos om de gerechtelijke weg te volgen i.p.v. een onderhandelde oplossing. VW kan wel nog in beroep gaan. De Spaanse gedupeerden hebben zich alvast tevreden getoond met deze uitspraak.

Ook veroordeling in Duitsland

Eerder had het federale gerechtshof van Duitsland Volkwagen al veroordeeld tot een gedeeltelijke terugbetaling van een klant die een wagen dieselwagen en sjoemelsoftware had gekocht. Na deze uitspraak besliste de Volkswagen-groep om een groot aantal Duitse consumenten een schadevergoeding van € 6 500 te betalen.

Dat Volkswagen al meerdere keren werd veroordeeld, laat het beste verhopen voor de rechtszaak in België.

Rechtszaak in België in 2022

Doordat de Belgische rechtbanken bedolven zijn onder het werk, start de rechtszaak tegen VW bij ons pas in 2022. Ter herinnering: wij eisen in deze zaak van Volkswagen een schadevergoeding ter grootte van het volledige aankoopbedrag van wagens die bij de Dieselgate-affaire betrokken zijn, zonder verplichting om de auto terug te geven. Onze actie werd eind 2017 ontvankelijk verklaard door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Bovendien koos die rechtbank voor een opt-out procedure, waardoor we alle betrokken eigenaars vertegenwoordigen, zonder dat zij daar zelf stappen voor moeten ondernemen.

Intussen hebben we altijd opengestaan voor een dialoog met VW, om de betrokken klanten zo snel mogelijk schadeloos te stellen. Maar de autobouwer heeft een onderhandelde oplossing altijd geweigerd.

We houden je op de hoogte

Wil je steeds op de hoogte blijven van de gebeurtenissen in het Dieselgate-dossier? Wil je de rechtszaak op de voet volgen? Neem dan een kijkje in ons dossier.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...