Auto's

Coronaveilig met je auto door de technische keuring

Deel op

Moet je binnenkort met je wagen naar de technische keuring? In coronatijden gelden ook daar maatregelen om verspreiding van het virus te vermijden. De coronaregels in de keuringscentra verschillen wel van gewest tot gewest en worden ook niet altijd strikt toegepast. Neem daarom zelf je voorzorgen om de autokeuring veilig te doorlopen.

Ook in de centra voor technische keuring zijn coronamaatregelen genomen om de controles zowel voor het eigen personeel als voor de automobilisten veilig te laten verlopen. Een algemeen coronabeleid is er echter niet. De drie gewesten hebben elk hun eigen coronamaatregelen opgelegd aan de keuringscentra op hun grondgebied. Het enige gemeenschappelijke punt is dat de auto’s nergens door de inspecteurs worden ontsmet. Voor de rest verschillen de regels van gewest tot gewest.

Mondmasker en/of handschoenen en/of handen ontsmetten

In de Vlaamse centra voor autocontrole wordt de inspecteur geacht zijn of haar handen te ontsmetten voor en na elke keuring. In Wallonië dragen de inspecteurs een mondmasker en handschoenen en wordt aan de chauffeur gevraagd om vooraf de onderdelen te reinigen die bij de controle moeten worden aangeraakt. In het Brussels gewest zijn twee keuringsorganismen bevoegd voor de autocontroles. In Vorst en Anderlecht werkt het personeel de ganse dag met mondmasker en moet je er zelf vanaf de ingang ook een opzetten. In Schaarbeek en Haren mag je het centrum niet binnen. Je wagen wordt aan het begin van de keuringslijn overgenomen door de inspecteurs, die gedurende het volledige keuringsproces beschermende handschoenen dragen.

Maatregelen niet overal opgevolgd

De beschermende maatregelen lopen niet alleen uiteen, ze worden ook niet overal consequent toegepast, zo wordt ons gesignaleerd. In sommige keuringscentra dragen de inspecteurs ondanks de verplichting geen handschoenen en ontsmetten ze hun handen en de aangeraakte oppervlakken ook niet na elke controle. Anderzijds is het wel overal verplicht om elektronisch te betalen, een maatregel die men oplegt … om de klanten te beschermen tegen coronabesmetting.

Zo houd je het perfect veilig

Je kunt uiteraard zelf je voorzorgen nemen om met een gerust gevoel na de controle weer in je wagen te stappen.

  • Neem ontsmettingsmiddel mee.
  • Ontsmet de delen van je auto die door de inspecteur zijn aangeraakt (klinken van portieren, koffer …).
  • Zet je mondmasker op als je in de auto stapt.
  • Zet meteen alle raampjes open.
  • Ontsmet de sleutel en de aangeraakte oppervlakken binnen (stuur, pook, hendels en schakelaars , gordels …).
  • Laat minstens één raampje op een kier staan om je wagen tijdens de terugrit goed te verluchten.
  • Houd je mondmasker aan tijdens de terugrit.

Deel je ervaringen

Heb jij flagrante overtredingen of juist strikte naleving van de coronamaatregelen geconstateerd in jouw keuringscentrum? Deel je ervaring in onze community.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...