Auto's

Betaal je altijd franchise in je autoverzekering?

Deel op

Neen, je betaalt niet altijd franchise in je autoverzekering. Met je burgerlijke aansprakelijkheid auto bijna nooit, met een full omnium soms wel. Maar ook met een omnium zijn er manieren om de franchise te vermijden. We zetten alles op een rij.

Wel of niet franchise in je autoverzekering: het hangt af van het soort autoverzekering.

  • Met de verplichte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is er zelden franchise. Ben je een jonge bestuurder? Of heb je al verschillende ongevallen in fout gehad? Dan ontsnap je er niet altijd aan en kun je soms alleen een autoverzekering krijgen als je een franchise aanvaardt.

  • Met de mini-omnium is er meestal geen franchise. Slechts bij enkele verzekeraars moet je rekening houden met een franchise bij de waarborgen diefstal en glasbreuk.

  • Met de full omnium is er vaak wel een franchise bij de waarborg materiële schade. Dat is de schade die je zelf veroorzaakt hebt aan je auto of die het gevolg is van vandalisme. Bij de waarborgen diefstal en glasbreuk betaal je slechts uitzonderlijk franchise.

Drie manieren om de franchise in je autoverzekering te vermijden

Zelfs als je in fout bent bij een ongeval, hoef je niet in alle gevallen franchise te betalen:

  1. Je hebt gekozen voor een Engelse franchise en je schade is groter dan het vastgestelde franchisebedrag. Voorbeeld: stel dat je voor 1000 euro schade hebt en het franchisebedrag 500 euro bedraagt. In dat geval betaal je 0 euro franchise en worden de herstellingskosten volledig vergoed. Stel dat je omgekeerd maar 250 euro schade hebt. Dan betaal jij alles omdat de schade kleiner is dan de 500 euro franchise.
  2. Je hebt een autoverzekering waarbij je geen franchise betaalt als je de herstelling laat doen bij een garage die erkend is door de verzekeraar.
  3. Je hebt een autoverzekering waarbij je een joker spaart voor elk jaar dat je geen schade hebt. Als je dan toch een schadegeval hebt, kun je de joker gebruiken om de franchise te vermijden.

Tip: lees als je schade hebt altijd je contract goed na. Vraag ook altijd aan je garage hoeveel de herstellingskosten zullen bedragen. Als de kosten beperkt zijn en de franchise hoog is, is het misschien beter om geen beroep te doen op je autoverzekering. Je zult wellicht toch een deel van de schade zelf moeten betalen en bovendien riskeer je dat je premie bij de vervolgende vervaldag stijgt.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag in de koopwijzer autoverzekeringen. Je ontvangt dan binnen de 2 werkdagen prijsvoorstellen en kunt de kwaliteit van de voorstellen vergelijken. Voor de franchise zie je ook het soort franchise en het franchisebedrag.

Doe een prijsaanvraag en vergelijk de franchise

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...