Auto's

Jouw bedrijfswagen kost je meer geld dit jaar

Deel op

De nieuwe referentie-CO2-uitstoot zal vanaf 2021 het voordeel van alle aard (VAA) doen toenemen, toch voor wat betreft benzine- en dieselvoertuigen. Uiteindelijk zou de jaarlijkse toeslag voor een werknemer met een middenklasse-auto rond de € 100 tot € 150 moeten bedragen.

Slecht nieuws dus voor automobilisten die met een bedrijfswagen rondrijden want vanaf dit jaar kost hen dat meer geld.

Het voordeel van alle aard stijgt

Maandelijks wordt een deel afgehouden van het loon van werknemers met een bedrijfswagen voor het gebruik van dit voertuig. Zij worden eigenlijk belast op het voordeel van alle aard (VAA). De berekening van dit VAA is afhankelijk van de cataloguswaarde van het voertuig, de leeftijd en de CO2-coëfficiënt, bepaald aan de hand van de referentie-CO2-uitstoot.

Elk jaar wordt de referentie-CO2-uitstoot aangepast. Maar de constructeurs hebben onlangs een aantal innovaties aangebracht om de uitstoot van verontreinigende stoffen te beperken. Bijgevolg daalt de standaarduitstoot voor benzinewagens dit jaar van 111 naar 102 gram per kilometer. Voor dieselauto’s betekent dit een daling van 91 naar 84 gram per kilometer.

We besparen je de ingewikkelde berekeningen, maar weet dat deze verminderingen automatisch leiden tot een stijging van de belasting op het voordeel van alle aard.

€ 100 tot € 150 extra te betalen door de werknemer

"We hebben de stijging van het VAA berekend voor verschillende modellen en komen uit op een gemiddelde van € 213 voor dieselwagens en € 251 voor benzineauto’s", reageert SD Worx. "Als we rekening houden met een belastingtarief van 50 %, dan kunnen we verwachten dat de extra kost voor de werknemer per jaar € 100 tot € 150 zal bedragen voor een middenklasse model. De impact op de echte hybride voertuigen zal daarentegen zeer beperkt zijn."

Deze stijging heeft geleid tot een hoger belastbaar voordeel en staat in contrast met een daling van het VAA in 2019 en 2020. Slecht nieuws, want deze laatste zal niet meer voorkomen. Er is een wet gestemd die bepaalt dat de referentie-CO2-uitstoot in de toekomst niet meer kan stijgen. Dus in de komende jaren kan jouw VAA alleen maar gelijk blijven of stijgen.

De juiste motor kiezen

Wil je binnenkort van wagen veranderen? Wij geven jou graag stof tot nadenken. Raadpleeg ons dossier over welk type motor best bij jouw nieuwe wagen past.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...