Auto's

Wordt mijn autoverzekering duurder als ik een software-update uitvoer?

Deel op

Vele nieuwe automodellen zijn vandaag uitgerust met hoogtechnologische snufjes. De geïntegreerde software, bepalend voor de motorprestaties, speelt een steeds grotere rol. Het is dan ook belangrijk om die software tijdig te updaten. Maar kan die software-update jouw autoverzekeringspremie beïnvloeden?

Onze Britse zusterconsumentenorganisatie Which? ontving een klacht over een onverwachte stijging van de autoverzekeringspremie. Steeds vaker implementeren autofabrikanten geavanceerde software in hun automodellen die van tijd tot tijd een update vereist. Maar de huidige autoverzekering blijkt niet altijd te zijn aangepast aan deze moderne technologie.

Update autosoftware

Wanneer je auto aan een nieuwe software-update toe is, informeer je dan best jouw verzekeraar, of liever niet? In het Verenigd Koninkrijk zijn gevallen bekend waarbij de autoverzekeraar naar aanleiding van een aangekondigde update, de premie schaamteloos optrok. Ter vergelijking, in 2019 waren er maar liefst 17 updates nodig voor de Tesla Model 3.

Maar is een autoverzekeraar wel in zijn recht wanneer hij tariefwijzigingen aanbrengt als gevolg van een software-update? Immers, hoe groter het vermogen van je wagen, hoe hoger de prijs van de premie. Het antwoord is "neen". "Het melden van deze software-updates is niet verplicht in België. Bovendien is het verboden voor een verzekeraar om een dergelijke verplichting in de polis te noteren", vertelt onze verzekeringsspecialist.

Laat je niet vangen

In België werd nog geen melding gedaan van een premiestijging wegens een software-update. Maar omdat technologie in onze mobiliteit een steeds belangrijkere rol speelt, blijf je best waakzaam. Als je toch misbruik vaststelt, aarzel dan niet om onze advocaten te contacteren op het nummer 02 542 34 34, of dien een klacht in via onze Klachtenbox.

Overweeg je om een nieuwe autoverzekering af te sluiten, of zou je jouw huidige verzekering graag vergelijken? Neem dan zeker een kijkje op onze website.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...