Auto's

Automobilisten, dit zijn de verplichte documenten.

Deel op

Met de auto de baan op? Vergeet de verplichte boorddocumenten niet!

Bij een verkeerscontrole moet elke autobestuurder vier documenten bij de hand hebben. Die boorddocumenten vormen het bewijs dat je met je wagen op de openbare weg mag. Kun je de papieren niet voorleggen, dan riskeer je een boete of mag je in het ergste geval niet verder rijden je wagen.

Verzekeringsbewijs, inschrijvingsbewijs (ook kentekenbewijs genoemd), keuringsbewijs en gelijkvormigheidsattest: dat zijn de vier documenten die je als autobestuurder op vraag van de politie altijd moet kunnen tonen.

Dat is niet altijd het geval …

De vaakst vastgestelde inbreuken

«Er zijn drie zaken die vaak terugkomen wanneer mensen niet in orde zijn met hun papieren, » zegt Olivier Quisquater, commissaris bij de Federale Wegpolitie. « Vaak liggen er kopies in de auto, terwijl je altijd de originele boorddocumenten in de auto moet hebben. Soms kunnen automobilisten de verplichte papieren niet voorleggen omdat ze die bij thuiskomst telkens uit de wagen halen en dan vergeten ze bij een volgende rit weer in de wagen te leggen. En voor het inschrijvingsbewijs hebben mensen soms deel II in de auto, terwijl je net dat luik thuis moet bewaren en deel I in de auto moet hebben. »

Wat riskeer je als je niet in orde bent ?

Als je de gevraagde documenten niet kunt voorleggen, riskeer je een boete. In de praktijk komt het echter zelden zo ver. Doorgaans worden enkel mensen beboet die met niets in orde zijn en weigeren mee te werken. Het gaat dan om een overtreding van de eerste graad met onmiddellijke inning van € 58.

In de meeste gevallen krijg je een proces-verbaal van waarschuwing, wat inhoudt dat je het ontbrekende document binnen een bepaalde termijn moet bezorgen bij een politiebureau naar keuze.

Het verzekeringsbewijs is een geval apart. Als de politie vermoedt dat een voertuig niet verzekerd is, kan ze het aan de kant houden. De takel- en stallingskosten tijdens het beslag zijn voor rekening van de bestuurder.

De vier verplicht boorddocumenten

1. Het verzekeringsbewijs

Dit document bewijst dat je een geldige autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) hebt.

Wanneer je bij een ongeval te maken krijgt met een tegenpartij die geen attest kan tonen waarop zijn voertuig correct staat vermeld of waarvan de geldigheidsduur is verstreken, aarzel dan niet om de politie te verwittigen. Want het kan best dat het voertuig niet verzekerd is. Als jij dan niet in fout was en moet worden vergoed voor je schade, zul je moeten aankloppen bij het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.

Sinds 1 juli 2020 is deze verzekeringskaart niet langer groen, maar wit, en bovendien kunnen de autoverzekeraars het verzekeringsbewijs voortaan ook digitaal bezorgen.

2. Het kentekenbewijs (ook inschrijvingsbewijs)

Dit document toont dat je auto is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen). Op het document vind je jouw gegevens en de technische gegevens van je auto: datum eerste inschrijving, voertuigidentificatienummer (VIN) of chassisnummer, milieuklasse (euronorm) enz. Sinds 2013 bestaat het kentekenbewijs uit twee delen: deel I moet in je auto liggen, deel II bewaar je thuis. Door dit systeem wil de overheid diefstal ontmoedigen. Met alleen een gestolen deel I kan men geen ander voertuig meer inschrijven. Bij de technische keuring met het oog op de verkoop van een auto moeten immers de twee delen van het document worden voorgelegd.

3. Het keuringsbewijs

Als je met een auto van 4 jaar of ouder op de openbare weg rijdt, moet je in het bezit zijn van een bewijs van de technische keuring. Je keuringsbewijs toont dat je auto al dan niet technisch in orde is bij de laatste technische controle.

4. Het gelijkvormigheidsattest

Dit attest (of certificaat van overeenstemming) bewijst dat je auto technisch overeenstemt met het voertuigtype dat werd goedgekeurd door de bevoegde overheid.

Meer informatie ? Lees hier ons artikel.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...