Auto's

Temperaturen tot -15 °C! Zo voorkom je een platte autobatterij

Deel op

Maandag 15 februari begint de Krokusvakantie. Misschien het ideale moment om een gezinsuitstapje te plannen naar onze kust of de Ardennen. Maar wees daarbij vooral goed voorbereid, want de vriestemperaturen kunnen jouw autobatterij genadeloos uitputten.

Een lege autobatterij, wat nu gedaan? Er zijn drie factoren die het vermogen van jouw autobatterij sterk beïnvloeden: de temperatuur (hitte en vrieskou), langdurige stilstand en het veelvuldig afleggen van korte afstanden. Je kan dus maar beter je voorzorgen nemen als je geen pruillipjes wil zien op de achterbank.

Lege autobatterij vermijden

Om te voorkomen dat je wagen plots niet meer wil starten, volg je best deze richtlijnen:

  • Laat je batterij tijdig nakijken. Een autobatterij gaat gemiddeld vijf jaar mee, afhankelijk van het type en het gebruik.
  • Gebruik je wagen af en toe, vooral voor langere afstanden. Rij dus niet veel korte afstanden na elkaar, want die putten je batterij uit en bieden te weinig gelegenheid om ze terug op te laden. Gebruik je wagen bij voorkeur voor een onafgebroken rit van niet minder dan 25 kilometer.
  • Parkeer je wagen op een beschutte plaats. Als je geen garage hebt, plaats je auto dan zoveel mogelijk uit de wind.
  • Schakel alle extra stroomverbruikers uit zodra je je wagen hebt geparkeerd. Ontkoppel laders van elektrische apparaten (bijvoorbeeld gsm en gps) en zet ook de verwarming, airco, radio en autolichten uit.
  • Laat je wagen niet vooraf warmdraaien. Je verspilt brandstof en het laadt je batterij niet op. Eventueel kan je dit doen bij aankomst terwijl je jouw wagen parkeert in de wegrijrichting.
  • Duw bij het starten je ontkoppelingspedaal in, maar geef geen gas.
  • Doe enkele korte startpogingen in plaats van één lange. Dat laatste kan immers jouw batterij onherstelbaar beschadigen.
  • Nadat je achterruit ontdooid is, zet dan de ontdooiing uit.
  • Gebruik een batterijlader of druppellader. Zo kan je wagen extra worden opgeladen, bijvoorbeeld op extreem warme of koude dagen. Doe dit vóórdat de batterij volledig ontladen is. Want eens dat stadium bereikt, kan de batterij niet meer worden herladen.

Startproblemen

Heeft jouw autobatterij dan toch de geest gegeven, gebruik dan beter geen startkabels. Tegenwoordig beschikken wagens over gevoelige elektronica die kan worden beschadigd door het gebruik van startkabels. Bovendien heb je een donorwagen nodig, en dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.

Ga eerst na of je autoverzekering de geschikte pechverhelping omvat. In het slechtste geval zit er niets anders op dan een nieuwe batterij te kopen tegen ongeveer € 125 voor een stadswagen, tot het dubbele en meer voor een sterker exemplaar met meer capaciteit.

Winterklaar

Voor meer tips om je wagen te beschermen, ga naar ons dossier Zo komt jouw auto heelhuids de winter door.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...