Auto's

Autoverzekering: een korting op je premie vanwege de lockdown?

Deel op

Dit heeft geleid tot een enorme daling van het risico en daarmee tot een vermindering van de schadelast voor de verzekeringsmaatschappijen.

Natuurlijk kunnen consumenten bij sommige autoverzekeraars vragen om een jaarlijkse kilometerbeperking in te voeren om zo toch te kunnen profiteren van een premiekorting. Maar deze individuele oplossing vereist overdreven veel administratieve procedures voor een tijdelijke situatie. De verzekeringnemer moet zijn verzekeraar opnieuw informeren van zodra hij (weer) meer kilometers rijdt. Anders zou hij een financiële boete kunnen krijgen als blijkt dat hij, bijvoorbeeld bij een ongeval, de afgesproken maximale kilometerstand heeft overschreden.

We hebben de verzekeraars om uitleg gevraagd

Zijn er andere oplossingen? Begin mei hebben we de autoverzekeraars een brief gestuurd met het verzoek om hun verzekerden tegemoet te komen naar evenredigheid van de duidelijke vermindering van schadegevallen. De verzekeraars kunnen dit doen in de vorm van een gedeeltelijke terugbetaling van de premie voor de huidige periode, een premiekorting voor de volgende periode, of een ander aanzienlijk voordeel.

In hun antwoord verwijzen de meeste autoverzekeraars naar een persbericht van hun federatie (Assuralia) op datum van 13 mei waarin zij besluit: "Een aanpassing van het premiebeleid zal pas kunnen worden geëvalueerd nadat we deze corona-crisis verteerd hebben en nadat de definitieve cijfers van de verzekeraars voor dit jaar bekend zullen zijn". Waarom? Omdat Assuralia erop wijst dat weggebruikers sinds het economisch herstel het openbaar vervoer mijden en meer gebruik maken van hun wagen en omdat veel verzekerden deze zomer de voorkeur zullen geven aan reizen met de auto...

Enkele bedrijven deden toch een toegeving...

We kunnen ze alleen maar oprecht bedanken...

Ethias kent een korting toe van 2 maanden op de jaarlijkse premie (BA + bijkomende garanties), geldig voor de volgende premie bij verlenging van het contract. Dit geldt als geval van overmacht voor de verzekeringnemer die tijdelijk werkloos was wegens Covid-19.

Baloise biedt een gratis persoonlijke ongevallenverzekering aan tijdens de lockdownperiode (vanaf 4 april), enkel voor klanten met een familiale BA en/of verkeersverzekering.

En KBC biedt verzekerden met een autoverzekering die een fietsverzekering afsluiten, het eerste jaar 50% korting op de premie. Daarnaast hebben klanten met een autoverzekering tot eind september recht op gratis fietsbijstand en een uitgebreide ongevallenverzekering als fietser en voetganger.

...maar dat is niet voldoende

We stellen vast dat in Frankrijk voor dezelfde aanpak is gekozen. Met dat verschil dat een aantal Franse verzekeraars al publiekelijk ingestemd hebben met tariefwijzigingen voor al hun klanten, of een deel van hen. Laten we hopen dat dit ook in België het geval zal zijn wanneer de definitieve statistieken voor 2020 bekend zijn.

Intussen heeft de afwachtende houding van de Belgische verzekeringsmaatschappijen geleid tot een parlementair initiatief, waar Test Aankoop zijn schouders heeft onder gezet. Er werd een wetsvoorstel ingediend tot gedeeltelijke terugbetaling van de autoverzekeringspremies, naar rato van de duur van de lockdown als gevolg van Covid-19.

Wilt u meer weten over hoe de prijs van uw autoverzekering wordt berekend? Lees ons artikel hier.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...