Auto's

Alleseizoensbanden falen (opnieuw)

Deel op

Test Aankoop heeft zeven alleseizoensbanden getest die op grotere wagens passen, type SUV en grote familiewagens. Maar opnieuw slagen de fabrikanten er niet in om de resultaten van zomer- of winterbanden te evenaren.

Voor dit onderzoek testten we de bandmaat 235/55 R17 binnen de merken Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Nokian, Uniroyal en Vredestein. Van zodra de temperaturen oplopen worden de prestaties van de banden bijzonder wisselvallig en nogal wiebelig. En op een besneeuwd wegdek scoort geen enkele band goed, “behoorlijk” is het hoogst haalbare.

Opvolgen van stuurinstructies

Bij warm weer zijn de reacties op stuurinstructies aan de trage kant. Dus als het voertuig plots van rijstrook moet veranderen, dan ben je beter een ervaren bestuurder. Vooral Uniroyal gaat in de fout als er van de band een snelle en precieze respons wordt verwacht. Bridgestone en Michelin doen het dan beter, zonder uit te blinken. Ook met deze banden op het testvoertuig moet er worden bijgestuurd wanneer de wagen een bepaalde lijn moet volgen.

Op een winters wegdek getuigt Nokian van een mindere precisie bij het opvolgen van de stuurinstructies.

Remafstand en restsnelheid

Wat betreft de remafstand hinken alleseizoensbanden op droog asfalt een flink stuk achterop: bij een snelheid van 100 km/u staat een goede zomerband stil na 37 meter, de best remmende alleseizoensband, die van Michelin, had 43,5 meter nodig. Nokian, Goodyear en Uniroyal scoorden in die volgorde het slechtst. Als een goede zomerband helemaal is afgeremd, komende van 100 km/u, dan varieert de snelheid van een alleseizoensband nog tussen 39 km/u (Michelin) en maar liefst 53 km/u (Uniroyal).

Op een nat wegdek zijn de verschillen iets minder uitgesproken. Hier doet de band van Bridgestone het erg goed in vergelijking met de rest, en hij remt zelfs beter dan een goede zomerband. De band van Nokian laat het in de nattigheid wat afweten.

Maar Nokian heeft op een besneeuwd wegdek wél goede remprestaties. De Michelin-band scoort dan weer prima op het vlak van tractie en vertrekt vlotjes, maar remt beduidend minder goed. Bij Bridgestone en Vredestein situeren de problemen op sneeuw zich op zo goed als alle criteria. Eigenlijk zijn dit (matige) zomerbanden in een alleseizoensjasje.

In de winter ligt de remafstand van een alleseizoensband beduidend hoger dan die van een winterband. Op een wegdek bedekt met ijs zien we een verschil van 9,1 meter tussen een goede winterband en de minst goede alleseizoensband, maar dat komende van een snelheid van 30 km/u. De alleseizoensbanden van Continental, Nokian en Uniroyal zijn nog het meest geschikt om in de sneeuw buiten te komen.

Conclusie

Ook al blijft het budgettair erg aanlokkelijk, een alleseizoensband is nog steeds geen voldoende veilige oplossing om winter- en zomerbanden te vervangen. Te weinig precisie, te late reacties, te lang remmen: slechte punten op cruciale aspecten maken dat er geen enkele band echt aan te bevelen is. Onze raad blijft: investeer in goede zomer- en winterbanden en wissel ze tijdig af. Dan is je veiligheid gegarandeerd en slijten ze minder snel.

Elk jaar testen wij een bepaalde maat van zomerbanden en halen er voor jou de merken uit die het best presteren. De resultaten vind je steeds in onze koopwijzer. Maar met Koning Winter voor de deur ben je misschien eerder op zoek naar een degelijke winterband? Raadpleeg dan zeker onze selectie op onze Test Aankoop-website.

Grafiek 1

Grafieken frans 2

Grafieken frans 3

Grafieken frans 4

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...