Auto's

Aan het uitkijken naar een nieuwe auto? Onze experten zetten je op weg

Deel op

Al is er dit jaar door de coronacrisis geen traditioneel autosalon, de autodealers stellen wel alles in het werk om in deze januarimaand hun verkoop van nieuwe en tweedehandse wagens aan te zwengelen. Het wemelt overal van de promoties en "salonvoorwaarden". Maar vooraleer je je laat verleiden door het nieuwste model van een of andere constructeur, geven we je graag wat goede raad mee.

Niet te impulsief

Als je een model op het oog hebt, win je er het best zo veel mogelijk inlichtingen over in en slaap je er nog eens een nachtje (of twee) over. Raadpleeg zeker onze koopwijzer en maak gebruik van de tools die je vindt op ons platform gewijd aan het autosalon. Gelet op de huidige gezondheidscrisis met een dalende verkoop van nieuwe wagens tot gevolg (-20% in 2020!), valt te verwachten dat de "salonvoorwaarden" ook ruim na het einde van de maand januari zullen doorlopen. Niets belet je natuurlijk om je voorzorgen te nemen en nu al te onderhandelen over kortingen, opties of uitrustingspacks.

Benzine, diesel, gas, waterstof, hybride of 100% elektrisch?

Het type van aandrijving speelt tegenwoordig een cruciale rol in de keuze van een wagen. Financiële en ecologische overwegingen zijn niet noodzakelijk met elkaar te rijmen. Er zijn tal van zaken om tegen elkaar af te wegen alvorens je aankoop te doen. In ons dossier over de keuze van het motortype leggen we de voor- en nadelen van elk type van aandrijving naast elkaar, zodat je een goede beslissing kunt nemen in functie van jouw vereisten.

Ecologie

Op zoek naar een "groene" wagen? Heel goed, je bewijst de planeet er een dienst mee. Om je te helpen bij je keuze hebben we in samenwerking met Green NCAP de ecologische balans van 24 nieuwe wagens opgemaakt. Die informatie vind je ook terug in onze koopwijzer voor nieuwe auto's.

Fiscaliteit

Naast de ecologische voetafdruk van je nieuwe voertuig is er ook het fiscale plaatje. Je moet rekening houden met verschillende heffingen: enerzijds de eenmalige belasting op de inverkeerstelling en anderzijds de jaarlijkse verkeersbelasting. Aangezien die belastingen geregionaliseerd zijn, verwijzen we voor gedetailleerde informatie naar de websites van de gewesten (Vlaanderen, Brussel, Wallonië).

Veiligheid: goede en zeer goede leerlingen

Nu de laatste jaren vooral de fiscale en milieugebonden aspecten de toon voeren, wordt veiligheid door de autoconstructeurs minder prominent naar voren geschoven als verkoopsargument om klanten over de streep te trekken. Toch blijft de veiligheid van de bestuurder, de passagiers en de andere weggebruikers voor veel automobilisten een prioriteit, en terecht. Daarom blijven wij in samenwerking met Euro NCAP de veiligheid van nieuwe wagens testen. Onlangs stelden we nog verschillende SUV's en pick-ups ook de nieuwe Volkswagen ID.3 op de proef in een onverbiddelijke crashtest.

Eerst vergelijken

Zodra je weet wat voor wagen je precies nodig hebt en welke criteria voor jou doorwegen, kun je verschillende modellen vergelijken. In onze koopwijzer hebben we niet minder dan 267 nieuwe wagens opgenomen. Kijk er eens rond, er is voor om het even welk budget en welke smaak wel iets te vinden.

Overname of doorverkoop van je oude wagen

Bij de aankoop van een nieuwe auto laat je je oude wagen ook vaak achter bij de dealer voor een inruilpremie. Ben je dat van plan, laat het dan tijdens de onderhandelingen het best zo lang mogelijk onvermeld. Wordt er te vroeg over die inruilpremie gesproken, dan gaat de verkoper misschien minder korting geven. Het best bereik je dus eerst een akkoord over de voorwaarden van de aankoop van de nieuwe auto, en vraag je dan hoeveel je daarbovenop nog krijgt voor je oude wagen. Ben je van plan om je auto zelf op de occasiemarkt te verkopen omdat je denkt er daar nog een betere prijs voor te krijgen, lees dan de 9 adviezen om verrassingen te vermijden bij de verkoop van je oude wagen.

Vergelijk tussen dealers

Op zoek naar de beste prijs voor je nieuwe wagen bezoek je het best meer dan één dealer. Alle concessiehouders bieden doorgaans een korting aan, maar de grootte daarvan kan flink variëren tussen de verschillende dealers. Dat bleek althans uit een onderzoek dat we enkele jaren geleden voerden, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat dit vandaag niet meer zo is. Een beetje rondrijden loont dus zeker de moeite.

Een tweedehandswagen kopen?

Dat de verkoop van nieuwe wagens in 2020 onder de verwachtingen van de constructeurs is gebleven, is ook deels te wijten aan de occasiemarkt die bloeit als nooit tevoren. Wil je een zaakje doen op de tweedehandsmarkt, ga dan eens kijken in onze koopwijzer tweedehandswagens. We hebben de wagens geklasseerd volgens de tevredenheids- en betrouwbaarheidsscore die ze in onze enquêtes behaalden. Vergelijk de modellen om te weten te komen wat de beste merken zijn op de occasiemarkt. Ben je van plan een occasiewagen te kopen, stel je dan ook de vraag of je er in de toekomst nog mee binnen mag in de lage-emissiezones. Hoe ouder een voertuig, hoe meer kans dat je er niet overal mee mag rijden.

Autoleningen

Als je voor de aankoop van je nieuwe wagen of occasie een autolening aangaat, is het zaak goed te onderhandelen over de financiering. Onze koopwijzer autoleningen is het beste startpunt om een goedkope autolening te vinden. Je kunt er de verschillende tarieven vergelijken en zo de goedkoopste maandelijkse afbetaling vinden voor jouw persoonlijke profiel.

Verzekeringen

Last but not least ben je als bezitter van een gemotoriseerd voertuig verplicht om minstens een autoverzekering BA (burgerlijke aansprakelijkheid) te nemen om op de openbare weg te mogen rijden. Met behulp van onze koopwijzer autoverzekeringen ontdek je welke verzekering het best aansluit bij jouw profiel. Je kunt ook meteen een offerte vragen.

Nog twijfels? Ga naar ons speciale platform voor het autosalon. Je vindt er een overvloed aan adviezen en veel nuttige koopwijzers.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info

Commentaar

Alles over auto’s

Alle informatie om de auto te kiezen die het beste bij je past. Inclusief accessoires en verzekeringen.

Meer info...