Alles over auto’s

Alles over auto’s

Autotechnologie evolueert razendsnel. Om je te helpen bij je keuzes, testen wij elk jaar een paar honderd auto’s, zowel op de testbank als op circuit, en ook talloze accessoires en benodigdheden, zoals kinderzitjes, gps’en of verzekeringspolissen. Daarnaast focussen we op de toekomst door ook autodelen, private lease en allerlei andere manieren van autogebruik te onderzoeken.

Autotechnologie evolueert razendsnel.

Rijden we over tien jaar nog met de auto zoals vandaag? Het is een open vraag, en ze is onmogelijk te beantwoorden. Tot voor kort beperkte de aankoop van een nieuwe wagen zich tot het kiezen van een merk en een kleur, en misschien een handvol opties. Het was een esthetische keuze, een keuze voor status en een heel klein beetje pragmatiek. Er was één vuistregel: wie weinig rijdt, gaat voor benzine, wie meer kilometers maalt, opteert voor diesel. Het was niet veel meer dan een financiële keuze. Maar vandaag is alles anders.

Diesel, benzine, hybride of elektrisch?

Het gamma wagens is fors uitgebreid. Het gaat niet enkel meer om dieselauto’s en benzinemotoren, maar ook om hybrides en plug-in-hybrides (allebei benzine en elektrisch), volledig elektrische auto’s en binnenkort misschien ook waterstof-aangedreven wagens. Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Vanuit technologisch oogpunt bestaan er namelijk geen foute motoren – het zijn jouw noden die bepalen welk type auto het beste bij je past.

cars-gas-electric

Wat er bij je past, hangt van verschillende factoren af. Uiteraard speelt niet enkel de aankoopprijs een rol, beter kijk je naar “total cost of ownership”: de aankoopprijs, aangevuld met het verbruik en het onderhoud, maar zonder de restwaarde die je opstrijkt als je de auto weer zult verkopen. In die berekening speelt ook de autofiscaliteit een grote rol – de aftrekbaarheid van elektrisch rijden is bijvoorbeeld stukken hoger dan die van dieselrijden – maar bijvoorbeeld ook je woonplaats. Tegelijk heeft elektrisch rijden dan ook weer een aantal nadelen.

Waarom opladen een probleem is

Een elektrische wagen of een hybride opladen, is bijvoorbeeld niet altijd even evident. Zo zijn er te weinig laadpunten van te veel aanbieders, kun je vaak alleen laden als je een abonnement bij die specifieke aanbieder hebt, en kunnen de bedrijven die de abonnementen aanbieden soms van de ene op de andere dag hun reglementen en prijzen aanpassen. Test Aankoop ijvert voor een regeling ten voordele van de consument.

car-gas

En als je het puur voor het klimaat doet, kan je met plug-in-hybrides ook bedrogen uitkomen, want voor wie ze verkeerd gebruikt, zijn ze vervuilender dan diesels of benzinewagens. Het klimaatvoordeel van zo’n hybride begint pas te spelen als hij geregeld wordt opgeladen, en de elektrische motor dus consequent wordt gebruikt. Dat is vaak niet het geval, ook al omdat opladen niet altijd vanzelfsprekend is.

Wil je testen of je best benzine, diesel of elektrisch koopt? Dat kan hier.

206 auto’s getest

Eenmaal je over de motorisatie hebt beslist, kan je je auto kiezen. Wij testen dit jaar 206 nieuwe auto’s – 47 compacte stadswagens, 120 gezinswagens en 39 luxewagens – in benzineversies, elektrisch of hybride. We zetten ze op de testbank, en proberen op circuit en op de openbare weg hun comfort, hun motor, hun veiligheid en hun verbruik.

Autos testen : comfort, veiligheid en verbruik

Lees hier alles over onze testmethodes.

Vind hier de auto die het best bij je past.

Liever geen nieuwe auto? Geen nood, want ook over tweedehandswagens hebben we wel wat te vertellen. Om de twee jaar peilen we in grootschalige betrouwbaarheidsenquêtes naar de beste automerken.

Zoek hier je ideale tweedehandsauto.

Kopen, leasen of delen?

Of misschien heb je besloten dat je je niet wilt laten gijzelen door onzekere tijden, wijzigende wetgevingen en fiscaliteit, schommelende autoprijzen en fluctuerende technologieën. Dan kan je een deelauto overwegen.

Je wagen kopen, leasen of delen?

Wie liever niet koopt, kan naast autodelen ook voor private lease kiezen. In die formule betaal je een maandelijkse huurprijs aan een bedrijf, dat je in ruil een nieuwe wagen bezorgt, inclusief verzekering en onderhoudscontract. Aan het einde van het leasecontract neemt het bedrijf de wagen gewoon van je terug. Toegegeven, die oplossing valt vaak duurder uit dan kopen, zelfs met een autolening met maandelijkse afbetaaltermijnen.

Maar al het risico blijft dan ook bij de leasemaatschappij plakken: het risico op ongevallen, de kosten van de verzekering, de sores bij het doorverkopen. Test Aankoop heeft consumentvriendelijke voorwaarden onderhandeld met drie leasingmaatschappijen, om vervolgens samen een aanbod voor onze leden te ontwikkelen.

Meer informatie over het aanbod van onze partners in private lease lees je hier.

Goedkoper tanken

Het enige wat jij nog moet doen, is de brandstoftank vullen. En ook daar kunnen we helpen. Met de tankkaart van Test Aankoop tank je altijd met korting bij Esso, Q8, Lukoil, Texaco of Octa +.

Lees hier meer over ons tankkaart-aanbod.

Modalizy-pillar-banner-NL

De juiste prijs voor banden of verzekering

Private lease en autodelen hebben het voordeel dat je exact weet wat het je kost wanneer je een wagen gebruikt. Eigenaars hebben daar veel minder zicht op.

De juiste prijs voor banden of verzekering

Kies je voor de veilige optie, en leg je na elke zomer winterbanden op? Dat kost geld, dus kan je maar beter de juiste keuze maken – qua prijs én qua veiligheid. Wij hebben 30 zomer- en winterbanden voor je getest.

De resultaten van onze bandentest vind je hier.

Ook autoverzekeringen houden wij tegen het licht. We hebben de verschillende polissen op de markt volgens leeftijd in vier categorieën onderverdeeld (22-jarigen, dertigers, 46-jarigen en zestigers), omdat leeftijd hier echt wel een verschil maakt. Wij monitoren al die contracten en geven ze een score. Bij ons zusterbedrijf TA Verzekeringen kan je de contracten vergelijken of een nieuw contract afsluiten.

Hier vind je de weg naar TA Verzekeringen.

Verder sturen we op gezette tijden accessoires naar het testlab. Kinderzitjes worden dan aan een veiligheidstest onderworpen, of we testen hoe nauwkeurig applicaties en auto-gps’en ons door het fileverkeer gidsen. Al die onderzoeken zijn hier terug te vinden.

Ga met ons in discussie

Heb je nog iets toe te voegen? In de community Mobiliteit discussieert Test Aankoop over een 45-tal mobiliteitsthema’s. Praat hier mee.

“Wat ik zo geruststellend vind bij Private Lease? Alles is volledig inbegrepen.”

FIAT 500 Star 1.0 Hybrid 70

FIAT 500 STAR 1.0 Hybrid 70

vanaf € 234

Meer info
Hyundai i10 1.0 Comfort

Hyundai i10 1.0 Comfort

vanaf € 335

Meer info
Kia Picanto MUST 1.0 ISG

Kia Picanto MUST 1.0T ISG

vanaf € 195

Meer info