Fietsen

Zwaar en lawaaierig: fietsslot is best “heavy metal”

Deel op

Veel fietssloten combineren tegenwoordig de functie van slot en alarm. We lichten er twee voorbeelden uit, de I Lock It en de Abus Bordo Black SH Smart X, en kijken hoe zij jouw tweewieler beveiligen.

De fiets is aan een revival bezig. Maar de tijd dat je voor enkele honderden euro’s een tweewieler kocht, is stilaan voorbij. E-bikes, speed pedelecs, hippe elektrische stadsfietsen … ze kosten allemaal een flinke duit. Een goede beveiliging is dan ook steeds meer nodig, het dunne fietsslotje van weleer volstaat niet meer. Fietssloten van de nieuwe generatie komen tegemoet aan die behoefte.

Vooral om af te schrikken

Een fietsslot is altijd essentieel geweest om je fiets te beveiligen, maar het kan niet altijd voorkomen dat je tweewieler wordt ontvreemd, soms hooguit uitstellen. Iemand met ongezonde interesse, het nodige gereedschap en een rustige plek kon het slot uiteindelijk wel verwijderen.

De nieuwe generatie zet duidelijk niet alleen in op de beveiliging van je stalen ros, maar wil de potentiële dief ook beter afschrikken. Daarom zien we steeds meer sloten die ook een alarmsysteem hebben ingebouwd. De I Lock It is daar een voorbeeld van. Het lijkt een gewoon beugelslot, maar daarin zit een alarm dat een herrie van 110 dB maakt als iemand eraan begint te frunniken. Laat die snoodaard zich daardoor niet afschrikken en slaagt hij of zij er toch in om de fiets mee te nemen, dan is er nog altijd het tracking systeem dat ook in het slot is ingebouwd en waarmee je de fiets met de app op je smartphone kunt volgen via gps. Voor die gps-functie betaal je wel extra: de standaard I Lock It kost € 149, met gps wordt dit € 199.

Een nadeel van dit slot is wel dat je je fiets er niet mee kan vastmaken aan een paal of fietsrek. Daarvoor moet je een extra ketting kopen. Je zult het gps-signaal ook niet meer kunnen opvangen als je fiets in een busje wordt geladen of in een ondergrondse garage terechtkomt.

Sterk als staal

Ook Abus Bordo Black SH Smart X combineert de functie van een fietsslot met een alarm. Dit slot is echter geen beugelslot, maar een zwaar en erg zichtbaar kettingslot, bestaande uit stalen schakels die aan elkaar zijn gekoppeld. Hiermee kun je je fiets dus wel aan een fietsrek of straatelement vastmaken. De aanblik van het robuuste slot schrikt op zich al af. Kan een toevallige voorbijgang(st)er toch niet aan de verleiding weerstaan om even aan je fiets te voelen, dan wordt ook hij/zij getrakteerd op een alarmsignaal en krijg jij een verwittiging op je smartphone via de app.

Het slot is eenvoudig te gebruiken en gemakkelijk te linken aan de app. Het heeft een elektronisch sluitsysteem en werkt dus zonder sleutel. De prijs is wel aan de hoge kant, tussen € 225 en € 250.

Ben je op zoek naar een e-bike op jouw maat? Check dan welke het best bij je past in onze koopwijzer.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...