Fietsen

De wegcode voor fietsers is niet genoeg gekend

Deel op

Fietsers zijn steeds meer vertegenwoordigd in ons straatbeeld, maar velen zijn zich niet bewust van bepaalde regels tijdens het fietsen. Profiteer dus van de quarantaine om je kennis op te frissen.

Uit de resultaten van een test van VAB blijkt nogmaals dat fietsers en ook automobilisten niet echt vertrouwd zijn met de specifieke verkeersregels rond het fietsen. Slechts 25 % van de deelnemers slaagde voor de test. Bij jongeren tussen 18 en 25 jaar daalt het succespercentage zelfs tot 14 %. Volgens VAB kan dit worden verklaard door de slechte theoretische opleiding van jonge bestuurders en het feit dat jongvolwassenen vaker vervoermiddelen combineren waarvoor verschillende verkeersregels gelden.

Deze slechte resultaten leunen aan bij die van de quiz die Vias (het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid) in april lanceerde. De nadruk lag op de nieuwste verkeersregels die – zo blijkt uit de test – één op de drie Belgen niet goed kent. Zo wist 27 % van de ondervraagden niet dat specifieke verkeersborden het nu mogelijk maken voor fietsers om door het rood te rijden om rechtdoor te gaan of af te slaan naar rechts.

Dit is betreurenswaardig, maar niet echt verrassend als je bedenkt dat het verkeersreglement in de afgelopen 10 jaar maar liefst 42 keer is gewijzigd.

Enkele van de meest onbekende regels

  • Buiten de bebouwde kom moeten automobilisten anderhalve meter afstand houden van de fietsers die ze kruisen of passeren. Vroeger was dat een meter.
  • In een fietsstraat mogen autobestuurders fietsers niet inhalen.
  • Een fietser heeft altijd voorrang als hij op een fietspad rijdt, maar niet wanneer het gaat om een fietssuggestiestrook.
  • Op een fietspad heeft de fietser geen voorrang wanneer hij aanstalten maakt om over te steken. In tegenstelling tot dezelfde situatie op een zebrapad.
  • In de bebouwde kom mogen twee fietsers naast elkaar rijden, tenzij dit het kruisen met tegenliggers onmogelijk maakt.

Is het gevaarlijk? Ja, maar...

Het spreekt voor zich dat je beter het verkeersreglement goed kent voordat je gaat fietsen of fietsers kruist op de openbare weg.

"Maar we kunnen ons afvragen hoeveel ongevallen waarbij een fietser betrokken raakte rechtstreeks verband houden met een gebrek aan kennis van deze specifieke regels", zegt de woordvoerder van Vias Benoît Godart. "Zeker veel minder dan bij het niet naleven van de hoofdregels, zoals door het rode licht rijden of fietsen zonder verlichting."

Sites om je kennis bij te schaven

Steeds meer Belgen kiezen ervoor om zich te verplaatsen met de fiets of ze herontdekken de fiets. Deze lockdown is de ideale gelegenheid om je kennis over de verkeersregels voor tweewielers op peil te brengen.

Raadpleeg de rubriek "de juiste reflex" van Pro Velo, of surf voor een specifiek verkeersreglement naar de website wegcode.be.

Neem ook eens een kijkje op onze website voor meer informatie over "fietsen: wat is er verplicht, verboden en aangewezen".

Ben je op zoek naar een veilige fietshelm? Ga dan naar onze koopwijzer Fietshelmen voor volwassenen.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...