Fietsen

Waarom we de meeste e-steps afraden

Deel op

Van 11 elektrische steps die we in het labo hebben getest, zijn er verschillende die ronduit onveilig en onbetrouwbaar zijn. Eén model werd uitgesloten.

Steeds meer mensen kiezen voor een elektrische step. Voor een korte verplaatsing naar het station of om zich vlot doorheen het (stads)verkeer te verplaatsen. Wij hebben 11 populaire modellen getest.

Step van Kugoo uitgesloten

Eén model moest uit de test worden uitgesloten. Kugoo S1 Pro voldeed niet aan de wettelijke bepalingen aangezien op het model niet was vermeld dat de maximumsnelheid voor elektrische steps in de Europese Unie 25km/h bedraagt. Kugoo liet intussen wel weten dat de maximumsnelheid wordt aangepast.

Bedenkelijke resultaten

Bij de modellen die wel wettelijk in orde waren, scoorden twee toestellen goed, maar er waren er ook enkele die volledig de mist in gingen. Slechts eentje gaf aan spatbestendig te zijn, met de rest zou je dus niet in natte omstandigheden mogen rijden. Onze test op een nat wegdek, waarvoor de steps een kleine douche kregen, bevestigde dit: twee modellen werkten niet meer, bij drie andere leidde de remtest op nat tot ronduit gevaarlijke situaties.

Daarnaast zagen we banden die erg moeilijk op te pompen waren, batterijhouders die stuk waren, sturingssystemen die totaal onstabiel waren, plooimechanismen die in de praktijk niet hanteerbaar waren en vele andere mankementen.

Pas op voor miskoop

Grote verschillen in kwaliteit en prijs bij deze elektrische steps, dus de kans op een miskoop is bijzonder groot. Ons lijkt een goede vouwfiets of elektrische fiets nuttiger. Wil je toch een e-step kopen, raadpleeg dan zeker de resultaten van de test in onze koopwijzer e-steps.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...