Fietsen

“Pardon service?” De lijdensweg van een defecte e-bike

Deel op

Onze testrit met de VanMoof S3 werd onderbroken door een defect aan de versnellingen. Het bleek een huzarenstukje om de fiets terug rijklaar te krijgen.

Zoals je elders al kon lezen, deden we onlangs een testrit met de VanMoof S3, een e-bike met als doelpubliek vooral hippe stedelingen. De fiets zelf viel aardig in de smaak, maar op het moment dat we bijstand nodig hadden, werd ons enthousiasme flink getemperd.

Defect aan de versnellingen

De VanMoof S3 heeft automatische versnellingen en schakelt zelf wanneer je op een bepaalde snelheid komt of onder een bepaalde snelheid zakt. Tijdens onze test werkte deze functie niet zoals het moest en moesten we op zoek naar bijstand.

Eerst klopten we aan bij een lokale fietsenmaker, maar die kon ons pas na drie dagen verderhelpen. Toen er een reserveonderdeel, een nieuwe “E-shifter”, nodig bleek om het defect te verhelpen, kwam daar nog eens een maand wachten bovenop. Ook de herstelling zelf bleek geen sinecure. Na de passage bij de fietsenmaker, bleek het probleem niet volledig verholpen en moest ons labo de laatste aanpassingen doen.

Enkel in steden

Als jij een VanMoof koopt, heb je natuurlijk geen labo ter beschikking om je herstelling uit te voeren. De problemen die we op dit vlak ondervonden, daarmee houd je het best rekening als je zo’n fiets koopt. De aankoop doe je vaak online, en “brand stores” zijn er enkel in echt grote (hippe) steden, zoals Amsterdam, Londen, Parijs, New York of Berlijn (in Brussel was er een pop-up store die inmiddels alweer gesloten is, maar deze was ook enkel gericht op verkoop). Daardoor is het vaak erg moeilijk om je fiets te laten herstellen. Een lokale fietsenmaker zal niet altijd happig zijn om de kastanjes uit het vuur te halen met een fiets die je niet bij hem kocht en die technisch ook heel wat meer bagage vereist dan een gewone fiets.

Wil je een goede elektrische fiets kopen? Kies dan een fiets op jouw maat en volgens jouw budget met behulp van onze koopwijzer.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...