Fietsen

Moeten oortjes en hoofdtelefoons verboden worden op de fiets ?

Deel op

Het recente overlijden van een fietser in Vlaanderen heeft de discussie weer doen oplaaien. Iedereen is het erover eens dat muziek beluisteren tijdens het fietsen de aandacht kan afleiden, en dus gevaarlijk kan zijn. Toch zijn de fietsersbonden gekant tegen een verbod. Zij zien meer heil in sensibiliseren.

Meer en meer fietsers, vooral jongeren, rijden rond met muziek in hun oren. Volgens statistieken van het instituut voor de verkeersveiligheid Vias geeft 26 % van de jongeren aan dat ze een hoofdtelefoon of oortjes op hebben op de fiets. Bij de 18- tot 34-jarigen doet 52 % dat. En één op tien zet de muziek heel luid.

Zich afsluiten van omgevingsgeluiden houdt risico’s in

Er zijn geen Belgische statistieken die een verband aantonen tussen het luisteren naar muziek en het aantal ongevallen. Toch spreekt het voor zich dat een fietser er alle belang bij heeft de geluiden in zijn nabije omgeving goed te horen. Met een hoofdtelefoon op of met oortjes in zit je als het ware in een bubbel, afgesloten van de geluiden om je heen. De aandacht verslapt, wat het risico op ongevallen doet toenemen.

« Wij raden ten stelligste af om muziek te beluisteren tijdens het fietsen, » zegt Benoît Godart, woordvoerder van Vias. « Zeker in stadscentra en op plaatsen met druk verkeer. Maar op een Groot Routepad of een rustig fietspad langs de oever van een kanaal is er natuurlijk minder op tegen. »

Verboden in Frankrijk, toegelaten bij ons

In Frankrijk is het verboden om met de fiets te rijden met oortjes of een koptelefoon. In Spanje eveneens.

In België is zo’n verbod er niet, althans op dit moment. Fietsersverenigingen van de beide landsgedeelten verzetten zich ertegen. « Wij zien meer heil in sensibilsering, » benadrukt Aurélie Willems, woordvoerster van Gracq, de franstalige tegenhanger van de Fietsersbond. « En onze Vlaamse collega’s van de Fietsersbond zitten op dezelfde golflengte. Wij doen een beroep op het gezond verstand van de fietser. »

Ons advies

Als je het risico op ongevallen zo klein mogelijk wil houden, is een fietshelm (die in België niet verplicht is) altijd veruit te verkiezen boven een hoofdtelefoon.

Kun je niet zonder muziek op de fiets, zet het geluid dan niet te hard, zodat je nog voldoende geluiden van het verkeer rondom opvangt. Je kunt ook één van de oortjes uithalen of je hoofdtelefoon even afzetten als je op een plek met grote verkeersdrukte komt.

Het is effectief een kwestie van gezond verstand.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...