Fietsen

Mag je met jouw (nieuwe) fiets de weg op?

Deel op

Een fiets moet aan een aantal wettelijke voorschriften voldoen: hij moet een bel hebben, lichten , reflectoren … Dat lijkt vanzelfsprekend, maar we zien dat die elementen bij een bepaalde nieuwe fietsen, vaak online gekocht, er niet altijd zijn.

Als je met je fiets onderweg bent, sta je er waarschijnlijk niet bij stil, maar aan een fiets zijn bepaalde wettelijke verplichtingen verbonden. Die hebben vooral te maken met je eigen veiligheid én met die van je medeweggebruikers.

Wat is verplicht?

De verplichtingen zijn er vooral op gericht dat je voldoende zichtbaar en hoorbaar bent en dat je tijdig kunt remmen.

  • Een bel die tot 20 meter ver te horen is;
  • Een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan (kan constant aan zijn of knipperen, kan vastgehecht zijn aan de fiets of gedragen door de fietser). De lichten moeten zichtbaar zijn van op 200 meter.
  • Vooraan aan de fiets moet ook een witte reflector zijn bevestigd, rechthoekig of trapeziumvormig, eventueel ingewerkt in het voorlicht.
  • Achteraan moet je een rode reflector hebben, ook rechthoekig of trapeziumvormig, eventueel geïntegreerd in het achterlicht.
  • In elk wiel moeten minstens twee gele of oranje reflectoren zijn bevestigd, en/of witte reflecterende stroken aan weerszijden van de banden.
  • De pedalen moeten gele of oranje reflectoren hebben.
  • Je fiets moet remmen hebben op beide wielen.

Voor kinderfietsen, racefietsen en mountainbikes gelden er bepaalde uitzonderingen. En als fietser zijn er ook een aantal zaken verboden en aangeraden. Wat mag niet en wat doe je beter wel? Je leest het in ons dossier.

Opletten met onlineaankopen

De coronacrisis heeft heel wat mensen terug aan het fietsen gebracht. Doordat fietsenwinkels niet meer altijd aan de vraag kunnen voldoen, en doordat online winkelen sowieso in de lift zit, zien we dat er steeds meer fietsen online worden gekocht. Maar we hebben gemerkt dat de fietsen die op het internet worden aangeboden, niet altijd volledig wettelijk in orde zijn.

“We hebben recent een aantal e-bikes uit het sportieve, “hippere” segment getest, bv. modellen van Cowboy en VanMoof”, vertelt mobiliteitsexpert Steve Mestdagh, “en daar hebben we meermaals moeten vaststellen dat die fietsen wettelijk niet in orde zijn. Een bel hebben ze praktisch nooit, die wordt dan vervangen door een “toeter” die je bedient met een knop op het stuur. Ook reflectoren zijn niet altijd aanwezig.”

Vaak worden dergelijke attributen weggelaten omdat ze niet passen binnen het strakke design van dit type fietsen. “Met dat design is op zich niks mis, maar dan nog moeten de producenten zorgen dat hun fietsen wettelijk in orde zijn”, zegt Mestdagh. “In veel gevallen zit er wel een kit bij de fiets met de nodige onderdelen. Het is dan wel de bedoeling dat die worden geïnstalleerd, ook al is de kwaliteit niet altijd top en doen die dus enigszins afbreuk aan het design.”

Lees de verdere voor- en nadelen van deze fietsen in ons dossier over urban e-bikes.

Al is het niet alleen bij deze hippe stadsfietsen dat er bepaalde wettelijke elementen ontbreken. Als je eender welke fiets online koopt, check je het best even of hij volledig is uitgerust.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...