Fietsen

Kocht jij ook je fiets online? Hopen dat hij heel blijft

Deel op

Door corona, door de “boom” van het webshoppen en het feit dat reguliere fietsenhandels vaak niet aan de grote vraag kunnen voldoen, zit ook de onlinefietsverkoop in de lift. Maar daaraan zijn een aantal risico’s verbonden.

Bij onze recente tests van fietsen, voornamelijk elektrische fietsen die vaak in de stad worden gebruikt, zogenoemde urban e-bikes, hadden we meermaals te maken met een defect. Maar daarvoor een oplossing vinden, dat bleek verre van evident.

Geen fysieke shops

Cowboy, VanMoof, Angell … het zijn niet de traditionele fietsmerken die op de proppen komen met hippe e-bikes voor in de stad. Deze merken hebben dan ook geen fijnmazig netwerk van fietsenmakers die hun fietsen verdelen. De verkoop gaan grotendeels of zelfs volledig online, de fiets wordt gewoon bij je thuis geleverd.

Enkel in echt grote en al even hippe steden zien we fysieke shops van deze merken: Berlijn, Parijs, Los Angeles, Londen … Niet achter de deur, met andere woorden. Even je fiets naar de fietsenmaker brengen om die ’s anderendaags hersteld terug te krijgen, dat zit er hier dus niet in.

Pech onderweg

Wij hebben recent heel wat urban e-bikes getest, zoals je ook leest in ons dossier. Bij verschillende modellen kregen we tijdens onze testrit een technisch defect. Bij de VanMoof S3 was er een defect aan de versnellingen, bij Angell was er een probleem met de elektrische motor. Vrij grote defecten dus, waarmee we niet verder konden.

Met de VanMoof moesten we een maand wachten op een vervangstuk en bleek het dan nog niet evident voor een fietsenmaker om het euvel te verhelpen. Bij de Angell verliep de communicatie met de fabrikant om na te gaan waar de oorzaak van het probleem zat op z’n zachtst gezegd stroef. Sowieso zal een onafhankelijke fietsenmaker er niet altijd even happig op zijn om je uit de nood te helpen als je de fiets elders hebt gekocht. Zeker als je zegt “ik heb hem online gekocht”, zal die al eens met zijn of haar ogen rollen. Al wil dat niet zeggen dat elke fiets die je online koopt slecht is.

Recht op terugsturen

Heb je een fiets op jouw maat gevonden die je enkel online kunt bestellen, dan denk je dus het best twee keer na. Doe je het toch, weet dan dat je altijd 14 dagen de tijd hebt om de fiets terug te sturen, als er iets aan blijkt te schelen. Met een fiets is dit wellicht niet zo vanzelfsprekend, maar het is beter dan te blijven rijden met een slechte fiets. Lees alles over die wettelijke bedenktijd in ons dossier.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...