Fietsen

Individueler vervoer na COVID-19

Deel op

In welke mate zal COVID-19 onze mobiliteit bepalen na de crisis? We vroegen het aan duizend Belgen.

We vroegen aan meer dan duizend Belgen welke impact COVID-19 heeft op hun mobiliteit. De enquête werd georganiseerd in oktober, toen de coronacijfers in ons land nog pijlsnel de hoogte in schoten en onze regering net was aangetreden. De tweede lockdown was nog niet ingevoerd.

Openbaar vervoer mijden

De ondervraagden geven aan dat het coronavirus een behoorlijke impact op hun verplaatsingen heeft. De verschuiving is vooral voelbaar in het openbaar vervoer. Vóór maart 2020 nam 61 % de bus, tram of trein, in oktober nog maar 44 %. Vrijwel alle andere verplaatsingen (wandelen, fietsen ...) blijven vrij stabiel. Alleen de auto gaat er lichtjes op vooruit, van 76 % naar 78 %.

De belangrijkste verklaring voor de afname van het openbaar vervoer is het wegvallen van toegankelijke bestemmingen. In oktober werkte 61 % van de werknemers minstens gedeeltelijk thuis, waaronder velen die hun bedrijf niet meer mochten betreden. De beperkte toegang tot bioscopen, sportfaciliteiten en de horeca haalde ook veel mensen uit de trammen en bussen.

Vaker in de auto

Een op de vijf ondervraagden voorspelt dat ze de auto na de crisis vaker zullen gebruiken dan ervoor, tegenover één op de tien die denkt de wagen vaker te laten staan. Zo’n 23 % verwacht dat ze hun fiets meer dan vroeger zullen gebruiken.

Ben je nog op zoek naar een veilige fietsuitrusting? Bekijk dan zeker onze koopwijzer Fietshelmen voor volwassenen of Fietshelmen voor kinderen.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...