Fietsen

I-Walk: deze elektrische step met zadel mag niet op de openbare weg rijden

Deel op

Geïnteresseerd in een elektrische step met zadel? Controleer dan of je het voertuig kan inschrijven en verzekeren, voordat je de aankoop afrondt. Eigenaars van een I-Walk beschikken immers niet over de juiste documenten om zich te mogen verplaatsen op de openbare weg.

“De I-Walk is een zeer goede oplossing om zich te verplaatsen in steden”, pakt de Belgische verdeler van deze elektrische step met zadel gretig uit op zijn website. “Dat klopt niet”, zegt woordvoerder van Test Aankoop Simon November. “Er is voor de consument geen wettelijke mogelijkheid om zich met dergelijke toestellen te verplaatsen, met uitzondering van zijn privédomein.”

Geen voortbewegingstoestel maar bromfiets

De I-Walk Urban 2 ziet er comfortabel uit en is ongetwijfeld handig voor wie slecht ter been is. Bovendien moet je maar aan enkele voorwaarden voldoen om deze type van elektrische step met zadel te mogen besturen:

  • Je moet 16 jaar zijn
  • De lichten moeten branden
  • Je moet een helm dragen
  • Je moet een verzekering hebben

De eerste drie voorwaarden spreken voor zich, maar het is de laatste die verwarring veroorzaakt. Elektrische steps met een zadel zijn namelijk geen gemotoriseerde voortbewegingstoestellen, zoals elektrische rolstoelen, gemotoriseerde autopeds, of bepaalde een- of tweewielige elektrische toestellen. Ze worden beschouwd als bromfietsen klasse A of B, afhankelijk van de maximumsnelheid die ze kunnen halen.

Niet correct verzekerd

De I-Walk Urban 2, zoals de Stigo+ Bike en de Windgoo B3, valt onder bromfiets klasse A en moet dus worden ingeschreven bij de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). “Ze moeten verzekerd zijn met een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) motorrijtuigen. Maar verzekeraars bieden geen dekking omdat deze toestellen niet kunnen worden ingeschreven in de DIV”, verduidelijkt Simon November. “De oorzaak ligt bij de fabrikanten die niet beschikken over een homologatieattest - bewijs dat een voertuig voldoet aan alle technische en administratieve eisen. Het gevolg is een verzekeringsprobleem voor de eigenaars van deze elektrische steps met zadel.”

Elektrische steps zonder zadel getest

De elektrische step zonder zadel wordt beschouwd als een gemotoriseerd voortbewegingstoestel. In tegenstelling tot de I-Walk wordt deze step niet gezien als een bromfiets en dus volstaat een familiale verzekering om jouw aansprakelijkheid te dekken.

Ben je op zoek naar een elektrische step? Raadpleeg dan onze koopwijzer.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...