Fietsen

Bang om te fietsen? Neem lessen!

Deel op

Het tweewielergebruik is de laatste tijd geëxplodeerd, vooral in de steden. Maar niet iedereen durft zich wagen in het drukke verkeer. Terwijl anderen nog nooit een fietsstuur hebben vastgenomen. De oplossing? Volg een korte training om in het zadel te worden geholpen.

"Het was al meer dan 20 jaar geleden dat ik nog op de fiets zat”, vertelt Céline (41) uit Brussel. "Ik heb het onlangs nog eens geprobeerd met een vriend, maar ik voelde me echt niet op mijn gemak. Ik moest helemaal van nul starten”. Dus nam ze contact op met Pro Velo. "Ik heb al twee van de vier beginnerscursussen gevolgd. We begonnen op een open terrein, weg van het verkeer. Na de tweede les konden degenen die dat wilden via de openbare weg naar de hoofdzetel van de vereniging rijden. We werden begeleid door twee instructeurs, alles werd eraan gedaan om ons vertrouwen te geven.” Na de opleiding zal Céline misschien een tweewieler kopen, vooral om haar boodschappen te doen.

Grote vraag naar opleidingen

Net als Celine denken veel mensen er nu aan om (opnieuw) de fiets te gebruiken voor een verplaatsing. En de vraag naar dit soort cursussen rijst dan ook de pan uit. "We hebben nieuwe sessies voor beginners moeten toevoegen", zegt Noémie Dembour, pedagogisch medewerker bij Pro Velo. "Maar toch zijn de wachtlijsten lang, met name in Brussel." Sommige sessies worden georganiseerd via bedrijven of lokale verenigingen, andere zijn direct toegankelijk voor particulieren. Maar er is geen ‘speciale e-bike’ cursus, want "behalve het aanzetten en remmen is het gedrag op de fiets hetzelfde. Het belangrijkste is dat je goed met je tweewieler kunt omgaan en je plaats in het verkeer inneemt."

Waar kan ik terecht voor een fietscursus?

In Wallonië en Brussel organiseren Pro Velo en de Gracq regelmatig cursussen voor beginners enerzijds en voor mensen die al enige ervaring hebben anderzijds. Aan Vlaamse zijde heeft Pro Velo een vestiging in Antwerpen en organiseert Mobiel 21 tal van cursussen. Maar ook op lokaal niveau worden veel initiatieven genomen. Belanghebbenden moeten daarom bij hun gemeente nagaan wat er in hun directe omgeving wordt georganiseerd.

Waar kan ik informatie vinden over het kopen van een e-bike?

Ben je al een doorwinterde fietser, maar wil je een versnelling hoger schakelen met de aankoop van een e-bike? Ga dan naar de e-bike koopwijzer van Test Aankoop.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...