Fietsen

eBullitt: snelle en handige elektrische bakfiets

Deel op

Elektrisch rijden op twee wielen met je kind vooraan in een bak, het klinkt voor velen als een uitdaging. “Is zo een fiets wel stabiel?”, “Kan ik vlot een bocht nemen?”, “Hoe snel remt een elektrische bakfiets?”, dit zijn slechts enkele vragen die een bezorgd gezinshoofd zich stelt. Onze Test Aankoop medewerkster testte het uit.

Al sinds enkele jaren is de cargofiets in de steden een must-have voor zowel besteldiensten, als gezinnen. Karen Ghysels testte de elektrische bakfiets eBullitt E6100 Milk Plus Nexus 5 Di2 2020 van het Deense merk Larry vs. Harry.

Dit model, verkocht tegen de prijs van € 4 745, is uitgerust met een Shimano Steps 250W motor en een batterij met een capaciteit van 418W. Maximaal accubereik in ideale omstandigheden zou in eco mode 170 km zijn en in High mode 85 km. Deze fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur, zoals wettelijk is toegestaan.

- Kan iedereen met een e-bike Bullitt rijden?

Het vergt enige aanpassing om met een elektrische bakfiets te rijden, zeker bij scherpe bochten moet je rekening houden met een grotere draaicirkel. Wanneer je met bagage rijdt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden, vooral wanneer je stopt of vertraagt. Omwille van de elektrische ondersteuning tijdens het rijden, voel je het gewicht van de bagage of het kind des te meer als je stopt. De elektrische ondersteuning bij vertrek is heerlijk!

Tenslotte is de rijervaring op een elektrische bakfiets vergelijkbaar met die van een gewone bakfiets. De verplaatsing verloopt zelfs aangenamer dan met een driewielerversie. Maar je moet er wel steeds op letten dat het gewicht in de bak gelijkmatig is verdeeld.

- Kan je met de elektrische Bullitt makkelijk een topsnelheid halen van 25 km/u?

Dankzij zijn licht gewicht (ongeveer 30 kg) rijdt deze fiets zonder elektrische aandrijving zeer comfortabel. Een snelheid van 22 km/u is eenvoudig aan te houden op een vlak terrein en zonder bagage. Als je daarentegen je kinderen of bagage vervoert, dan bewijst de elektrische ondersteuning zeker zijn nut. Gewoonlijk gebruik ik de eco-stand, waarmee ik een snelheid haal van 25 km/u.

- Hoe ver kan je rijden met een volle batterij op eco-stand?

Het verbruik van een nieuwe batterij in eco-stand valt goed mee. Met een volledig opgeladen batterij kan ik een afstand afleggen van 130 km. Over de high-stand kan ik moeilijk oordelen want die gebruik ik bewust zelden. De trapondersteuning is dan veel groter waardoor je nog minder moeite moet doen om te fietsen. Sportieve mensen, zoals ik, houden daar niet zo van. Bovendien loopt de batterij dan sneller leeg. Kortom, voor een lichtgewicht bakfiets als deze is de eco- of normalstand meer dan voldoende.

- Kan je de Bullitt zonder problemen parkeren?

Parkeren gaat vlot omdat de fiets heel licht is. Je kan hem eenvoudig aan het achterwiel optillen en verplaatsen. De staander is zeer stevig en klapt makkelijk in en uit. Een goed slot is wel noodzakelijk om je dure blikvanger te vrijwaren van diefstal.

Lees verder onder de foto Bike 1200x800

- Welke minpunten ondervind je aan de Bullitt bakfiets?

Het automatische schakelsysteem valt minder in de smaak, want deze blijft erg lang in een lagere versnelling rijden. Hierdoor wordt het aantal omwentelingen bijzonder hoog en is het gevoel niet meer comfortabel. Volgens de verkoper zou dit systeem ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat. Maar ik verkies toch het manuele schakelen waarbij je de discipline moet hebben om terug te schakelen bij vertrekken of vertragen.

Nog een minpuntje is dat je bij het schakelen best even stopt met trappen. Anders weerklinkt er een erg onaangenaam gekraak. Het schakelen (zowel automatisch als manueel) gaat iedere keer gepaard met een signaal. Hou op dat moment even de trappers stil om het gekraak te vermijden. Binnen deze prijscategorie had ik toch iets meer verwacht op vlak van schakelcomfort.

- Hoe tevreden ben je over de transportbak?

De bak is smal, maar dat is eigenlijk zeer praktisch. Er past een klapbakje in en één kind met bagage of twee kleuters tot vijf jaar.

Het fijne aan de Bullitt is dat je zelf kan kiezen welke laadbak je wenst. Je kan dus perfect in functie van je noden je fiets laten samenstellen. Hij is ook beschikbaar in verschillende kleuren en kleurencombinaties.

- Zou je een elektrische bakfiets aanraden?

Absoluut, maar ik adviseer gebruikers om steeds voorzichtig te zijn want de snelheid van een elektrische bakfiets is hoger dan die van de gemiddelde fiets. Ons gezin kocht de eBullitt van Larry vs. Harry vooral als vervanger van onze tweede wagen, om snel een van de kinderen naar de sportclub te brengen of om boodschappen te doen. Deze e-bike is zonder twijfel geschikt voor al wie op zoek is naar een wendbare, sportieve en comfortabele bakfiets met hoog afwerkingsniveau.

Elektrische fietsen getest

Overweeg je de aankoop van een elektrische fiets? Raadpleeg dan zeker onze koopgids en onze koopwijzer. Ontdek onze mening over 17 elektrische aandrijvingssystemen voor maar liefst 713 elektrische fietsen.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...