Fietsen

Ampler Curt: hipsterfiets zkt. flinke spaarrekening

Deel op

Rauw, brutaal, “stealth”… Buzzwords vliegen je om de oren als je begint te lezen over de Ampler Curt, een elektrische stadsfiets. Hippe stedelingen zullen ongetwijfeld vallen voor het design van dit lichtgewicht. Als er voldoende “floes” is en je naast een paar schoonheidsfoutjes kijkt.

€ 2 890. Zoveel betaal je voor de Ampler Curt, een elektrische stadsfiets die in de categorie “hipsterbikes” de concurrentie aangaat met de Cowboy’s en andere Ostrichoo’s. Wat krijg je voor die prijs in de plaats en wat niet?

Strak en licht

Een elektrische fiets kan soms wat pompeus en zwaar overkomen. Niets daarvan bij de Curt: de compacte motor is ingewerkt in het achterwiel en de batterij is helemaal weggestopt in het aluminium frame. Geen uitstulpingen aan het kader dus, enkel de verlichte aan/uit-knop en de (niet afgeschermde) connector verraden dat dit een e-bike is. Ook het gewicht van amper 14 kg is veel lichter dan de elektrische concurrentie.

Maar in al die lichtheid en strakheid schuilt ook een eerste nadeel: met 336 Wh is de batterijcapaciteit aan de bescheiden kant, wetende dat de meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een batterij van 400 of 500 Wh. Volgens de fabrikant geraak je er 70 kilometer ver mee, maar dat lijkt ons wel erg optimistisch. Ook in de stad heb je vaak veel ondersteuning nodig (veel afremmen, optrekken, rode lichten, draaien en keren, af en toe een helling...) en dan verbruik je gemakkelijk 10 Wh per kilometer. Veel verder dan 30 km geraak je dan niet. Kun je iets vlotter doorrijden, dan zul je ergens tussen die 30 km en 70 km uitkomen.

Bendien zit de batterij vast in het frame en kun je die er dus niet uithalen om te herladen. Je moet dus steeds de hele fiets aan het stopcontact hangen.

Sportief en stil

Ga je de weg op, dan voel je meteen het duwtje – of de flinke por - in de rug, afhankelijk van de gekozen ondersteuning. Een krachtsensor in de trapas meet jouw inspanning en vult die aan met een stille elektrische ondersteuning. Vervelend daarbij is wel dat die sensor alleen lijkt te reageren als je kracht zet op het linkerpedaal. Onze testrijders vertrokken allemaal op het rechterpedaal en kregen dus niet meteen hulp van de motor.

Eenmaal onderweg loopt alles gesmeerd en vergeet je bijna dat je met ondersteuning rijdt. Ook de riem i.p.v. een ketting draagt bij tot een vlotte, stille rit. De rijhouding is, zoals het een hipsterfiets betaamt, sportief. Een harde zadel hoort daarbij, al wordt die niet pijnlijk als je geen lange afstanden doet.

Een app is natuurlijk onontbeerlijk. Met de Ampler Bike app navigeer je, volg je de status van je batterij op en bedien je zelfs je fietslichten. Functies als fietslocalisatie en een automatisch slot zijn op deze app niet voorhanden.

Designslinger slaat door

In de drang om een gladde, hippe fiets te maken, is de slinger wel iets te veel doorgeslagen naar het design, ten koste van de veiligheid. Wij zochten tevergeefs naar een voor- en achterreflector, reflectoren in de spaken of op de band en een fietsbel, allemaal verplichte uitrusting in België. Om dit nog snel te corrigeren zijn sommige reflectoren apart meegeleverd, maar daarmee help je het design wel enigszins om zeep. Een reflecterende strip op de banden en geïntegreerde reflector in voorlicht en onder het zadel had naar onze mening een betere optie geweest. Ook een staander en een geïntegreerd slot ware nuttig geweest. Voor dat laatst (een Abus Bordo 6000) betaalden we € 80 extra.

Te duur

Bijna € 3 000 kostte de Ampler Curt ons uiteindelijk. Veel geld, maar – het dient gezegd – je krijgt er ook veel fiets voor in de plaats. Niet zozeer in kwantiteit, wel in kwaliteit en een strak design.

Maar… dat strakke design zien we ook echt wel bij de concurrentie van Cowboy. Iets zwaarder, iets minder krachtige ondersteuning, dat wel, maar voor de rest zeer vergelijkbaar. En dit voor zo’n € 2 300, dus € 700 minder. Dan is de keuze, wat ons betreft, wellicht gemaakt.

Ben je zelf op zoek naar een betaalbare e-bike, neem dan zeker eerst een kijkje in onze koopwijzer elektrische fietsen.

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...