Fietsen

5 goede redenen om voor een elektrische fiets te kiezen

Deel op

Met de zomerse temperaturen grijp je op deze Wereldfietsdag wellicht liever naar je tweewieler dan naar je Mobipass. Hier zijn vijf goede redenen om over te schakelen op een elektrische fiets: handig, maar ook geld- en energiebesparend.

1. Omdat hij praktisch is

In enkele jaren tijd is de e-bike onze bondgenoot geworden voor onze dagelijkse verplaatsingen, dankzij zijn bewezen nut en snelheid. Met zijn motor rijd je gemakkelijk tot 25 km/u. Deze wordt in gang gezet van zodra je begint te trappen, waardoor je krachtinspanning wordt verlicht. Zo moet je niet langer alleen maar op de kracht van jouw kuiten vertrouwen, wat een aanzienlijk voordeel is, vooral wanneer je bergop moet rijden. De keuze van de motor is dan ook essentieel wanneer je gaat voor een elektrische fiets. Verschillende criteria kunnen je helpen het ideale model voor jouw behoeften te kiezen. Zo zal de positie van de motor van invloed zijn op belangrijke punten, zoals het vermogen van de motor of de efficiëntie van het versnellingsysteem. Voor de tweede keer kwam de Bosch Performance Line Cruise motor als beste uit onze test. Kies via onze koopwijzer uit meer dan 150 e-bikes die uitgerust zijn met deze motor.

2. Omdat hij makkelijk te hanteren is

Hoewel zijn gewicht aanzienlijk zwaarder is dan dat van een gewone fiets door de aanwezigheid van de motor en de batterij, heeft de technologische vooruitgang dit gewicht verminderd en tegelijkertijd de capaciteiten vergroot, waardoor je geniet van een aangenaam rijcomfort. Bovendien ondersteunen sommige modellen jouw krachtinspanning met een starthulp: zodra je op de pedalen duwt, activeert een krachtsensor het elektrische systeem. Andere modellen hebben een assistentie voor hellingen. Dit zijn allemaal aspecten die het rijden vergemakkelijken en die je kunt terugvinden in onze koopgids.

3. Omdat hij economisch is

Met prijzen die variëren van € 700 tot meer dan € 3 000, kan het budget een obstakel zijn bij de aankoop van een elektrische fiets. Nochtans zijn er enkele financiële argumenten die zeer aantrekkelijk zijn. Zo zijn de gebruikskosten uiteindelijk lager dan die van een auto, gaande van € 0,15 tot € 0,20/km. In het belang van ‘zachte mobiliteit’ heeft België bepaalde premies ingevoerd om gebruikers aan te moedigen hun auto in te ruilen voor de fiets. In Wallonië kunnen werknemers die tussen 1 juli 2020 en 31 december 2022 een elektrische fiets of kit aankopen en zich op een elektrische of vouwfiets naar het werk verplaatsen, een bonus krijgen van € 200 tot € 400, afhankelijk van het model. Als je uiteindelijk niet over het initiële budget beschikt en in fases wil investeren, biedt Test Aankoop een lease-oplossing vanaf € 96/maand. Neem een kijkje op onze website voor al onze aanbiedingen.

4. Omdat hij ecologisch is

De elektrische fiets is zowel praktischer dan een traditionele fiets dankzij zijn extra ondersteuning, als goedkoper dan een auto. Bovendien blijkt hij ook een ecologisch transportmiddel te zijn aangezien hij bijna geen CO² of andere vervuilende gassen produceert, noch deeltjes uitstoot. Hij is dus een oplossing om de luchtverontreiniging te doen dalen en de opwarming van de aarde tegen te gaan, naast zijn bijdrage tot de oplossing voor het mobiliteitsprobleem.

5. Omdat hij trendy is

Als veel gebruikers al graag op de fiets zaten, dan lijkt de huidige gezondheidscrisis dit verschijnsel alleen maar te hebben aangewakkerd. De verkoop van elektrische fietsen in België is in 2020 met 18 % gestegen en veel winkels hebben zelfs een tekort aan 2021-modellen. Fitness, avontuur, mountainbike, het aanbod is gevarieerd om te beantwoorden aan de verschillende behoeften van de gebruikers. Zoals we ook in onze koopgids uitleggen, worden elektrische stadsfietsen met een minimalistisch design steeds populairder, vooral bij jongeren en stadsbewoners die op zoek zijn naar eenvoudige modellen waarmee ze, ondanks hun mindere prestaties, gemakkelijk door de stad kunnen rijden. Bekijk onze vergelijking van de Angell, Ampler, Cowboy en VanMoof modellen. Als je op zoek bent naar een “hipster bike”, dan vind je alle voor- en nadelen van zo’n model terug in ons dossier "Urban e-bikes".

Commentaar

Alles over fietsen

Overweeg je een elektrische fiets? Lees hier onze tests of ontdek onze studies over fietshelmen, -veiligheid en-routes.

Meer info...