Belgische franken: wat mee te doen? (26/01/2012)

 

U hebt in een lade meer dan 20 000 oude Belgische franken en een resem ander oude Europese valuta teruggevonden. Kan u er nog mee naar de bank?

Bel ons voor advies

Is iets u niet helemaal duidelijk? Wilt u meer toelichting bij een van onze adviezen?

02 542 33 51

Maandag tot vrijdag: van 9 uur tot 12.30 en van 13 tot 16 uur

De contactgegevens van onze andere diensten vindt u in de rubriek contact

Onbeperkt inwisselbaar

Hoewel u bij de banken niet meer terecht kunt om uw oude Belgische franken in te wisselen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Alle biljetten die de Nationale Bank (NBB) sinds 1944 uitgaf, blijven onbeperkt inwisselbaar aan de loketten van de Nationale Bank in Brussel of in de vestigingen van Kortrijk, Hasselt, Antwerpen, Luik of Bergen. U kunt ook opteren om ze naar de Nationale Bank op te sturen op het adres: Hoofdkas, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. De NBB zal dan ofwel de tegenwaarde in euro met de post terugsturen of uw rekening ermee crediteren. Dit zouden we niet doen want geld versturen via de post is niet zonder gevaar. Belgische bankbiljetten van 20 en 50 frank (eigenlijk muntbiljetten) die door de Thesaurie werden uitgegeven en niet door de NBB, kunnen evenwel niet meer worden omgewisseld net zomin als muntstukken in frank of ecu.

 

Ander geld uit eurozone

In de meeste landen van de eurozone kunt u nog geruime tijd oud geld inwisselen. Maar in drie landen begint de tijd stilaan te dringen. Voor Franse franken hebt u nog de tijd tot 17 februari van dit jaar, voor Finse markka’s tot 29 februari en voor Griekse drachmes nog tot 1 maart 2012. Voor Italiaanse lires is het reeds te laat, de vervaldatum lag op 6 december 2011.

 

Voor een overzicht van alle voorwaarden, kunt u terecht op de website van de ECB: www.ecb.int/euro/exchange/html/index.nl.html