Vragen ?
Test-Aankoop staat u graag bij voor:
- vragen & klachten
- juridisch & medisch advies


Nog geen lid ?
Bel ons vrijblijvend met de code "advies" op het nummer 02 542 32 00
en ontdek de voordelen van ons lidmaatschap.

De Test-Aankoop wereld:
Nieuws

Party-shot van Sony: foto's zonder handen

11 maart 2010
Party-shot van Sony: foto's zonder handen

Sony lanceert een nieuw concept: het toestel dat helemaal alleen foto's neemt, zonder hulp. Nuttig of nutteloos? Wij testten het voor u.

Het is ons allemaal wel eens overkomen op een feestje: niemand heeft zin om foto's te nemen op het moment zelf en de dag erna is er de ontgoocheling omdat u geen herinnering hebt aan de avond. Om dit te voorkomen lanceert Sony een nieuw concept: de Party-shot.


Op zoek naar gezichten

De Party-shot bestaat uit een ronde voet waarop u uw fototoestel plaatst. U kunt deze voet op eender welk oppervlak zetten, zolang het maar voldoende stabiel en plat is.

Eens het fototoestel op de sokkel bevestigd is, gaat het over op automatische modus en analyseert het de fotografeerbare zone. Vervolgens zoekt het toestel automatisch de gezichten en neemt het foto’s van de mensen die in het gezichtsveld komen. Prijs van dit hebbeding: € 150.

De Party-shot beweegt op verschillende manieren. Verticaal kan het bevestigde toestel foto's nemen van boven naar onder en van onder naar boven. Horizontaal draait het volledig rond zijn as.

Dankzij de bevestiging onder de sokkel kunt u deze op een statief zetten. Dat is best praktisch en laat u vrij om de Party-shot te zetten waar u zelf wilt. Natuurlijk op voorwaarde dat u een goed statief hebt.


Beperkte compatibiliteit

De Party-shot is enkel compatibel met de ultracompacte fototoestellen van Sony: met de toestellen uit de W-reeks, zoals de DSC-WX1, en met toestellen uit de T-reeks, bijvoorbeeld de DSC-TX7 en DSC-TX1.

Om u een idee te geven van de prijzen: de WX1 kost ongeveer € 310 terwijl de prijs van de TX1 rond de € 350 draait.


Wel aardig, maar …

Op het eerste zicht is de Party-shot een schitterend idee en hij zal zeker de nieuwsgierigheid van uw gasten wekken. Toch is het product niet perfect.

Het probleem is vooral dat hij enkel voor compacte toestellen is ontworpen: die presteren ondermaats voor binnenfoto's met beperkte belichting. De kleine sensor zorgt voor een minder goede gevoeligheid voor licht en een langere reactietijd. Dat is een probleem, omdat het vaak de bedoeling zal zijn om foto’s te maken in een beperkt verlichte ruimte, en bovendien van bewegende mensen.

Het resultaat strookt dus niet meteen met onze verwachtingen. De foto's die met flits gemaakt worden, tonen levenloze beelden met een kunstmatig uitzicht, terwijl deze die zonder flits gemaakt worden er vaag uitzien. Bovendien is het toestel niet altijd bereid om een foto te nemen en vaak moet men lachend voor het toestel staan wachten tot de klus is geklaard.

Het gebruik van een statief is aan te raden, maar dat drijft de kosten wel verder de hoogte in als u er nog geen hebt. Zonder het statief krijgt u waarschijnlijk foto's in kikvorsperspectief, wat niet altijd een bijzonder geslaagd resultaat oplevert.


Conclusie

Als u al een Sony fototoestel hebt dat compatibel is met deze Party-shot, en als u echt bereid bent om € 150 voor de sokkel neer te tellen, dan kan dit een interessante aankoop zijn. Maar dan eerder als gadget, niet zozeer uit praktisch oogpunt.

Maar als u er nog een Sony-toestel moet bij kopen, laat de Party-shot dan links liggen, om een ontgoocheling te voorkomen.

 


€2 voor 2 maanden>> Ontdek ons aanbod