Vragen ?
Test-Aankoop staat u graag bij voor:
- vragen & klachten
- juridisch & medisch advies


Nog geen lid ?
Bel ons vrijblijvend met de code "advies" op het nummer 02 542 32 00
en ontdek de voordelen van ons lidmaatschap.

De Test-Aankoop wereld:
Dossiers

Desktop, laptop of tablet?

26 september 2007
Desktop, laptop of tablet?

Jaar na jaar ziet de goede oude desktop zijn marktaandeel slinken. Lange tijd kon hij prat gaan op betere prestaties dan die van een draagbare computer. Intussen kunnen sommige laptops met gemak de concurrentie aan. En inmiddels wint de tablet aan populariteit.

Diverse types van draagbare computers

Een laptop is een stuk vlotter en sneller te installeren dan een desktop, aangezien hij zo goed als gebruiksklaar wordt geleverd. U kunt externe apparatuur (bv. een externe harde schijf) toevoegen, maar dat gaat dan ten koste van de draagbaarheid.
Het compactere toetsenbord en de touchpad van een laptop bieden volgens velen minder gebruikscomfort dan het grotere toetsenbord en de muis van een desktops. Maar niets belet u om desnoods een extern toetsenbord of een muis op uw laptop aan te sluiten (via een USB-poort).

 

Desktopvervangers

De grotere laptops bieden min of meer dezelfde uitrusting en prestaties als desktopmodellen. Soms worden ze dan ook "desktopvervangers" genoemd. Dergelijke modellen zijn rijk uitgerust, maar ook vrij groot en zwaar. Hun batterij gaat doorgaans niet zo lang mee. Dat is echter niet zo erg, omdat ze bedoeld zijn om hooguit verplaatst te worden naar een bureau of tafel waar ze kunnen worden aangesloten op het stroomnet. Dit type van laptop bevindt zich ook ongeveer in dezelfde prijsklasse van de desktops (€ 700 tot meer dan € 1 000).


Ultrabooks en cie.

De kleinere laptops, waaronder de zgn. ultrabooks, met een schermdiagonaal van 14" of minder, zijn echte lichtgewichten. Ze zijn bedoeld voor wie veel onderweg is en daarbij niet zonder computer kan. Een gemakkelijk draagbaar toestel dat op de schoot past, is dan immers handig. De prestaties van dit type van laptop zijn niet bijster hoogstaand, maar voldoende voor basistoepassingen (kantoortaken, surfen, e-mail …). De batterij gaat lang mee, wat cruciaal is, vermits zo'n laptop vaak wordt gebruikt op plekken waar moeilijk of geen stroom voorhanden is (bv. in de trein, in een klaslokaal). Dergelijke modellen zijn wel vrij duur.

Netbooks

Netbooks zijn kleine laptops met een beperkte schermdiagonaal van 10 tot 12". Ze zijn bedoeld voor wie zich veel verplaatst en daarbij voornamelijk een internetverbinding wenst. De processor is niet heel krachtig, maar volstaat ruimschoots om te surfen, eenvoudige bureautaken uit te voeren, een film te bekijken of mp3's te beluisteren. Voor zware programma's, zoals videomontage en snelle games, is een netbook vanwege zijn tragere processor en grafische kaart niet geschikt.
Netbooks gaan doorgaans onderweg vrij lang mee: de meeste houden het zo'n zeven of acht uur uit zonder stroomtoevoer. Soms kunt u kiezen tussen drie of zes batterijcellen. Met zo'n "grote" batterij verdubbelt de batterijduur doorgaans, al steekt die mogelijk wel wat uit aan de achterkant van het toestel. U wint dus aan batterijautonomie ten koste van de draagbaarheid.
Ook al is het scherm van een netbook amper groter dan dit van een tablet, toch is een netbook handiger voor kantoortoepassingen of om intensief te mailen en te surfen omdat u op het kleine fysieke klavier comfortabeler grote hoeveelheden tekst kunt typen dan op het elektronische klavier van een tablet.

Tablets

Tablets kunt u overal erg makkelijk mee nemen. Ze zijn dun en licht, en passen makkelijk in een tas. Nog een voordeel in vergelijking met een computer: de batterij gaat veel langer mee, soms vlot over de 10 uur.

Met een touch screen gebeuren alle verrichtingen heel eenvoudig door het scherm met de vinger aan te raken. Toch lijken tablets niet op een normale computer, onder meer omdat ze een ander besturingssysteem gebruiken. De iPads van Apple zijn uitgerust met iOS en de meerderheid van de andere tablets werkt met Android. Die besturingssystemen werken met apps, zoals u die ook op smartphones terugvindt. Die apps zijn vaak beperkter dan de echte programma’s die u op computers terugvindt, vooral inzake kantoortoepassingen. Er is nog een derde besturingssysteem op de markt: Windows 8. Dat is gelijkaardig op tablet en op pc. De grootte van het beschikbare geheugen op een tablet is ook beperkter, doorgaans tussen 16 GB en 64 GB, of zelfs 128 GB voor de krachtigste.

De tablets in groot formaat, met een schermdiagonaal van ongeveer 10 inch, bieden een mooi gebruikscomfort. Intussen bestaan er ook kleinere en zeer draagbare tablets van ongeveer 7 inch. Voor wie toch een fysiek toetsenbord wil, en geen aanraakscherm, bestaan er modellen die met een afneembaar toetsenbord zijn uitgerust.

De prijzen schommelen tussen € 250 voor een tablet van klein formaat, tot € 600 en meer voor de grotere tablets.

Desktop: omvangrijk, maar in se nog altijd krachtiger

Het belangrijkste voordeel van een desktop is dat hij moeiteloos de tijd doorstaat, onder meer doordat hij gemakkelijk te upgraden is. Het is effectief makkelijker om een desktop uit te breiden met een tweede harde schijf, krachtigere grafische kaarten of elementen die moeilijk of niet aan een laptop toe te voegen zijn. De voeding van een desktop maakt het ook mogelijk om allerlei randapparatuur aan te sluiten, wat bij een laptop minder evident is. Zowel desktops als laptops zijn tegenwoordig meer dan krachtig genoeg voor de meeste taken van de thuisgebruiker. Een desktop blijft echter ook het gedroomde model voor gamefanaten. Hij presteert ook beter dan een laptop op het vlak van zwaardere multimediatoepassingen (audio- en videotoepassingen). Het grootste nadeel van een desktop blijft echter dat hij veel plaats inneemt, ook al is hij dankzij de vlakke tft-schermen een stuk compacter geworden. Voor een desktop mag u rekenen op een prijs van € 500 tot € 1 400.


€2 voor 2 maanden>> Ontdek ons aanbod