Dossiers

Behoort u tot een risicogroep voor griep

8 november 2013
Behoort u tot een risicogroep voor griep

Griepvaccinatie is niet verplicht in ons land, maar de Hoge Gezondheidsraad geeft elk jaar advies over welke personen het meest risico lopen op een complicatie bij griep en daarom beter een griepvaccinatie vragen. Toch hoeft u die officiële lijst niet als evangelie te beschouwen.

Voor wie de Hoge Gezondheidsraad vaccinatie aanbeveelt

De Hoge Gezondheidsraad, de instantie die in ons land wetenschappelijk advies verleent aan de FOD Volksgezondheid, maakt elk jaar in de loop van september de lijst op met personen voor wie ze de griepprik aanbeveelt. Omdat die personen volgens haar het meest risico lopen op een complicatie wanneer ze griep krijgen. Sommige categorieën van personen komen daar steevast in terug omdat er sinds en jaar en dag wereldwijd een consensus over bestaat, zoals chronisch zieken ongeacht hun leeftijd en 65-plussers.

Daarnaast bekijkt men elk jaar of men geen risicogroepen moet toevoegen op grond van het soort van virussen waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat ze het komende griepseizoen zullen circuleren. Zo is er in 2009, na het uitbreken van de Mexicaanse griep, een sterke aanbeveling gekomen om alle zwangere vrouwen in ons land tegen griep te laten vaccineren. En aangezien het virus verantwoordelijk voor de Mexicaanse griep daarna is blijven circuleren, blijft de groep van zwangere vrouwen ook nog vandaag een risicogroep.

 

De risicogroepen voor het griepseizoen 2013-2014, zoals vastgelegd door de Hoge Gezondheidsraad, verschillen niet van die die voor het seizoen 2012-2013. Voor het meest recente advies in zijn geheel verwijzen we u naar de website van de Hoge Gezondheidsraad
 

Die aanbevelingen zijn geen evangelie

U moet beseffen dat de risicogroepen niet in alle landen over de hele lijn identiek zijn. Zo raadde onze Hoge Gezondheidsraad voor het winterseizoen 2010-2011 vaccinatie reeds aan voor iedereen vanaf 50 jaar, zonder enig onderscheid, terwijl de drempel in Nederland pas op 60 lag.

Of het echt zin heeft om al vanaf 50 een algemene vaccinatie aan te bevelen, daarover kunnen de meningen uiteenlopen. Bovendien heeft die beslissing een grote financiële impact: hoe meer risicogroepen men erkent, hoe meer geld de overheid moet uittrekken voor de gedeeltelijke terugbetaling van het vaccin. En aangezien de middelen beperkt zijn ... 

Voor wie wij vaccinatie aanbevelen

De mate waarin het griepvaccin echt beschermt tegen de eventuele complicaties van griep, blijft voor discussie zorgen. Maar aangezien de griepprik al bij al vrij veilig is, lijkt het toch verstandig om de vaccinatie van bepaalde risicogroepen aan te moedigen, zoals 65-plussers en chronisch zieken. Vaccinatie is wellicht ook een verstandige zaak voor wie werkt met mensen met een zwakke gezondheid en die een ernstige complicatie riskeren als ze griep krijgen, zoals in een rusthuis. Op die manier worden die zwakke personen tegen besmetting beschermd.

Voor de anderen is de griepprik geen echte noodzaak. Maar aangezien het vaccin veilig is, staat niets u in de weg om u toch te laten vaccineren als u er veel belang aan hecht om griep zo veel mogelijk te voorkomen.
 
Weet dat het vaccin u sowieso niet beschermt tegen griepachtige aandoeningen: in dat geval lopen de symptomen weliswaar gelijk, maar er ligt geen griepvirus aan de oorsprong. 
 


Bronnen

Ten dienste van 340 000 abonneesProbeer het gedurende 2 maanden