Dossiers

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen

Elektrische fietsen zijn praktisch en gemakkelijk. Bovendien kunnen ze mee een oplossing bieden voor de mobiliteitsproblemen en de opwarming van de aarde. Ze zien eruit als gewone fietsen, maar hebben een elektrische motor die de inspanningen om vooruit te geraken deels overneemt.

Economisch en ecologisch

Oorspronkelijk diende de fiets met elektrische assistentie vooral voor oudere of minder beweeglijke mensen of voor ouders die hun spruit op de fiets wilden meenemen.

Dat alles kan voor een aankoopprijs van € 1 000 tot € 3 000 en een gebruikskost die niet te vergelijken valt met die van een auto of bromfiets: tussen € 0,15 en € 0,20/km. Dat is ongeveer de helft van de kost per kilometer van een kleine wagen.

En ze zijn natuurlijk ook milieuvriendelijker: ze veroorzaken nauwelijks CO2-uitstoot (behalve voor de elektriciteitsproductie) of andere vervuilende stoffen, geen fijn stof, enz.

Verschillen met de klassieke fiets

Elektrische fietsen hebben net dezelfde eigenschappen als gewone fietsen: verlichting, remmen, antidiefstal, fietsstandaard, enz. Alle modellen zijn uitgerust met een versnellingssysteem (5 tot 8 versnellingen) aan het versnellingsmechanisme of in de wielnaaf.

Ze rijden vrij comfortabel, maar wegen wel veel meer dan een gewone fiets. Dat komt door het gewicht van de batterijen.


Gerelateerd

Ten dienste van 340 000 abonneesProbeer het gedurende 2 maanden